Friday, February 01, 2008

helmikuu / pearlmonth

Tykkään helmikuusta. Valo lisääntyy niin voimakkaasti että sen oikeasti huomaa. On talvi, muttei sysitalvi, vaan kevättalvi! Parempi kuin loskainen kevät. Kevään lupaus. Sitäpaitsi, helmikuu on myös synttärikuukauteni. Pienenä olin hyvin tyytyväinen siihen että olin syntynyt juuri helmikuussa. Helmi. Kuu.
Tarjoan kaikille helmikuun kunniaksi kermapullaa ja puustia. Haluatko mantelimassalla vai hillolla? Entäs eksoottisempi halvarahka yhdistelmä? Nam!
Alimman kuvan kermavaras on sitten Liisu. Hänellä oli elämänsä hauskaa leivottaessa.
Niin, että ottakaa pullaa! Me olemme jo syöneet aivan liikaa! Kierimme huoneesta toiseen.February is "pearlmonth" in finnish. Pearl! As a child i was very very happy that my birthday is in february, this month with such beautiful name. And i still really like february. The light increases rapidly now. It´s winter, but not pitchdark, bad, lonely winter, but springwinter! Better than real spring, a promise of spring!
For february´s sake, i offer you all some "korvapuusti" (cinnamon roll) and "laskiaispulla", the creambun i tried to explain in my last post. Yam. Would you like to have your laskiaispulla with marzipan or raspberry jam? Or maybe with a bit more exotic halva and quark mixture? Yam!

( I´ve baked 49 laskiaispullas and 13 cinnamon rolls today. We are ready to explode with my darling baker helper Liisu, who really likes to bake. And organize flour in new places. And eat cream. And buns. And jam. And marzipan. Like mother, like daughter).

23 comments:

Liivia said...

Sankarimaista toimintaa, leipominen siis (ja jälkien siivoaminen). Minä EN ole pullantuoksuinen äiti, se on kai lapsesta aina surullista. Mutta sitten kun leivon (öh, noin kerran vuodessa) niin se muistetaankin pitkään elämän kohokohtia luetellessa.
Se kolmas täytemassa oli ehdottomasti mielenkiintoista!
Kiitos pullasta! Aivan loistava pulla, kun ei lihota!

isoinpapu said...

Minä lihonkin sitten kaikkien puolesta :)

En minäkään kovin usein leivo. Pullaa varsinkaan. Siksipä kai tämä olikin blogimerkinnän arvoinen suoritus.

Matroskin said...

Ihania kuvia. Meillä on samanlaisia leivontamenetelmiä käytössä, onhan vehnäjauho tutkimisen arvoinen juttu. Anoppi on pullamestari, olen laskeskellut, että jos alottaisin treenaamisen nyt, 30 vuoden kuluttua, kun anoppi ei enää jaksa, olisin harjaantunut oivaksi pullaleipuriksi.

Matroskin said...

Siitä takista vielä... Jos siis pidensit hihoja niin oliko sulla raskausaikana lyhyemmät käsivarret? Ovatko ne venyneet lapsen kanniskelusta? Olen aina epäillyt, että se on mahdollista.

violet said...

Halva on kauhiaa!
Mulla on yksi vihko mihin olen kerännyt reseptejä ja siinä on liimattuna halvalla täytetty piirakka. Tein sitä yhden kerran ja piirsin sen jälkeen viereen pääkallon ja varoituksen "IHAN KARSEETA!"

Pitsi said...

Ihanaa! Kiitos pullasta! Olen blogisi vakituinen ihailija, fanittaja. Tuot piristystä ja iloa päivään! Onneksi olkoon myös syntymäpäivän johdosta!

minja said...

Kiitos, pulla maistui herkulliselta. Itse olen laiskaakin laiskempi leipoja, joten jos meillä syödään pullaa niin se on mieheni aikaansaannosta. (Ja hän valittaa aina kun pullista tulee liian kovia).

Liisulla on ollut hauskaa, ihanat kuvat ja tyttö!

Liivia said...

Niin tosiaan, onneksi olkoon synttäreistä!
Nauratti vaan Violetin kommentti, itellänikin on reseptivihossa pääkallovaroituksia. En muista miltä halva maistuu, rohkeana tyttönä ottaisin kuitenkin sitä.

Helmi Junika said...

Halvahan on hyvää! Ja pullat näyttävät herkullisilta, mutta passaan nyt kun piti jo syödä kaupan tädin leipomista omani ja tyttären, jolle ei kelvannut mantelitäytteinen...

Iiriskukka said...

No niin,pitihän minunkin leipoa pullia pitkästä aikaa,kun kävin täällä kuolaamassa noita sinun leipomuksia.Maha on pullollaan,mutta kyllä sinne vielä yksi sinun tarjoama pulla menee:)Kiitos!Kova siivoaminen vaan oli sen jälkeen,kun lapset touhus mukana!

inkivääri said...

Pullaa! Nam!
Pitäisikin leipoa. Siitä hommasta nimittäin tykkään. Paitsi taikinan teosta, vaivaamisesta ja pullien pyörittelystä. Enkä kauheasti välittäisi jälkien siivouksestakaan. Mutta noin niinku muuten kivaa puuhaa ;) Ei vaiska, on se kivaa. Ja koti tuoksuu kodille :)
Pullani syön hillolla, ehdottomasti. Joka kuukausi pitäisi olla laskiaispäivä, ihan vaan sen pullan takia. Ja vähän pellavankin.

tiuku said...

Onnea onnea! Paljon halauksia synttärileidille!
Tosiaan ihania pullia, tuntuu tuoksu jo nenänpäässä, se on ehkä kaikkein parasta! Minäkin tykkään laskiais pullissa vadelmahilloista, kuten inkiväärikin.
Minä pidän leipomisesta kun sille tuulelle tulen, toisinaan taas ei voisi vähempää kiinnostaa. Pullat eivät ole bravuurini, meillä mieheni on erikoistunut lettuihin ja korvapuusteihin. Saas siis nähdä kuka tekee laskiaispullat!
Viikonloppuja!

violet said...

Aiheeseen palatakseni; sanonta "hyi halvattu" on oikein perusteltu;-)
No ei vaas, makuasioitahan nämä.

Ja onnea synttäreistä!

isoinpapu said...

Hyvä että pullat maistuu! Maistuvat halvalta(heh, Violet "halvatun hyvää", alan käyttää sitä) tai ei (heh, anoppini joskus laukaisi tämän pienenä jossain kekkerissä, siis : "mmm, maistuu halvalta!". Tädit olivat kauhuissaan, lapsonen tarkoitti että hyvältä maistuu...).

Joo, matroskin, hihat ovat olleet aina lyhyet. Ison mahan kanssa sitä vaan ei jaksa huomata kun muutenkin on aivan kummallisen muotoinen. Lyhyet hihat on siinä sivuseikka.

Kiitos onnitteluista. H-hetkeen on vielä vähän aikaa, mutta paistattelen kiitollisena jo nyt.

Merruli said...

Edustava pullarivistö. Halvaa kiitos, on suurta herkkuani! Ajattelin päästä helpolla ja ostaa pakastepullia ja täyttää ne itse, mutta niin oli ajatellut tällä seutukunnalla jokainen ja kaikkien tarkistamieni kauppojen, Prismaa myöten, pakastealtaat oli putsattu normaaleista pikkupullista. Ostin sitten leipomistarvikkeet jos vaikka inspiraatio vielä iskisi. Leipominen siis on todella blogimerkinnän arvoista nykymaailmassa.

hannna said...

nyt sait halvaa sitten! hienoa. me ei leivota pullaa, kun kaasu-uunissa paistuu niin huonosti. ihanannäköistä jauhot lattialla. mä yritän aina välttää sotkuja, ettei tarvis siivota. nehän voi sitten vaan lakaista pois.

Anonymous said...

hoooooo! marzipan please!
that looks amazing. i love photo with the flour on the floor. excellent helper she is.

"M'man" said...

Voih, ottaisinkin mina niin mielellani noita pullia!

Elli Velli K. said...

Oih, mahtavat pullat, kyllä maistuu! Mikä tahansa täyte käy. Minä olen pullan ystävä ja vaikka inhoan sitä taikinan mätkimistä, niin meillä on kyllä aina leivottu. Jopa niin, ettei minun tarvitse enää nykyään sitä tehdä, vaan tyttäret pyöräyttävät pullat omatoimisesti, aah. Yleensä sunnuntaisin.

Halva on ihanaa! Kahvin ja taateleiden kanssa eritoten. Lapsena kyllä katselin sitä outoa pakettia viileähyllyssä kauhunsekaisin tuntein. Nimikin oli niin hirviä. Mutta kun (aikuisena) maistoin, niin ihastuin.

...tammikuu kestetty, eikö ole loistavaa! Tulin taas siihen tulokseen, ettei sitä vaan pääse pakoon, se on vaan kestettävä. Vaan helmikuu, jep!

Merja said...

Helmikuu on toden totta aivan ihana nimi kuukaudelle ja piristää mieltä.

Nuo kuvat, herranjestas sentään. Taidat olla tosi pitkäpiimäinen äiti... mutta ovathan nuo kyllä suloisia ja neitillä oli VARMASTI mukavaa.

Mullekin kelpaisi pulla, pelkästään kermalla kiitos. Mitä tulee halvaan niin tykkään, mutta pieninä annoksina.

Merja said...

Öh, siis, tarkemmin ajateltuna taisin tarkoittaa pitkäpinnainen ;-) ;-)

Maggie Pie said...

The cakes look delicious. Cooking with kids is fun AND messy :) I enjoy stopping by your blog to see your wonderful creations.

village mama said...

Happy Birthday!

I love, love, love the photos of your little baker.