Saturday, February 07, 2009

kaino synttäritoive / a timid birthday wish

Tulimme juuri ruokaostoksilta. Olen aivan raato. Ihan poikki.
Ostamme koko viikon ruuat kerralla (8:lle hengelle), joten onhan se työlästä, mutta silti ihmettelen miksi olen aina kauppareissun jälkeen niin totaalisen uupunut. Ruuan latominen kotona pieneen jääkaappiin tuntuu fyysisesti jo niin rankalta että alan miettiä josko jostain vuorikiipeilijän happinaamarista olisi apua. Puhumattakaan siitä että kuinka kamala määrä ruokatarvikkeita tungetaan pieneen nöpöiseen jääkaappiin. Tetristä vaikeimmalla tasolla.
Ruuanlaitosta en nyt ala selittää sen enempää. Olen varmasti ehtinyt mainita täälläkin useaan otteeseen olevani aika huono ruuanlaittaja.

Niinpä tulikin tuossa matkalla mieleen, että voisin kainosti toivoa teiltä synttärilahjaksi (19.2, 39v) kivimmat reseptinne/ruokavinkkinne/talousniksinne/nettilinkkinne! Kaikki mahdollinen viisaus ja nokkeluus ruoan suhteen auttaisi arkeani suunnattomasti. Vaikka itse olen kalaa syövä kasvissyöjä, on muu perhe kaikkiruokainen. Pienikin vinkki voi auttaa paljon!
Koska tykkään antaa lahjoja synttärinäni, arvon kaikkien kommentoijien kesken 20.2 :
- metsäneläimiä (jossain muodossa, katsotaan mitä syntyy)
- jonkun mainion pienen kirppislöydön (vielä löytämättä)
- kivan pienen kirjan (vielä valitsematta)

Voit lähettää reseptin/niksin kommenttilaatikkoon tai sähköpostiini:
puhtipapu@gmail.com

Kiitos. Halaisin jos se ei tuntuisi minusta vaivaannuttavalta.


We just managed to make all the next weeks grocery shopping . I´m exhausted. Cooking and managing this household of eight people is sometimes quite demanding.
So, it came to my mind, would you send me your best recipe, kitchen wisdom, good food link etc to me, as a birthday present? I cant express myself very well in english, so imagine me saying this with very timid, bashful way, small voice, nervously lauhging maube too.
I will turn 39 on 19th of february. And because i like to give gifts on my birthdays, on 20. february I will pick three names of all the mail/comments and give away (anywhere in the world):

- some forest animal thing ( yet to be made)
- some tiny cute thrift shop find (yet to be found)
- a nice little book ( yet to be... öö.. picked up)

I´am a vegetarian myself (a fish eating vegetarian) but the rest of the family eats anything. Anykind of recipe/hint would be priceless!

You can use my commentbox or send e-mail: puhtipapu@gmail.com

85 comments:

Solen said...

Minä teen niin, että vaikka meitä ei ole kuin kaksi henkeä syömässä, (lukuunottamatta satunnaisia ruokavieraita) teen erilaisia laatikoita pakastimeen valmiiksi. Ostan kaupasta niitä foliolaatikoita (samanlaisia mihin kaupan joululaatikot pakataan) ja teen monta kerrallaan. Viimeksi tein perunalohilaatikkoa parmesaanikuorrutteella, riisi-soija-kasvischilipataa ja kana-pasta-kukkakaalipaistosta mozzarellakuorrutteella. Ladoin ainekset laatikoihin ja pasitoin kypsiksi. Jäähtyneenä pistin pakastimeen. Noiden tekemiseen meni aikaa yksi ilta ja yhdessä tekeminen oli mukavaa.
Kunhan vain muistaa aamulla tai edellisenä iltana ottaa sulamaan, niin illalla voi uunissa lämmittää ja herkutella vaikka salaatin ja patongin kera. Nam!

piste said...

www.maku.fi

loistava reseptiarkisto

Vaahteramäen lapset said...

Reseptivinkkinä pinaatti-papu-curry, josta pidän niin paljon, että syön sitä jo lautasellisen tekovaiheessa... ;)
http://vaahteramaenlapset.blogspot.com/

Käytännön vinkkinä suosittelen tilaamaan hirven- tai peuranlihaa joltakin metsästysseuralta (valmiiksi käsiteltynä jauhelihana, paistina, fileinä) ja sitten vaan pakkaseen koko satsi.

Liivia said...

Meidän joka viikonlopun ruoka:

uunissa tehtyjä lohkorosmariiniperunoita- ja porkkanoita.
kalaa (seitä. lohta, jos se on tarjouksessa)
(feta)salaatti

5 perunaa + 2 porkkanaa kolmelle. leikataan lohkoiksi, porkkanat viipaleiksi. Laitetaan muovipussiin (te tarvitte ison pussin), sinne luraus öljyä. Pussi solmuun ja pyöritellään, että öljy leviää joka puolella. Sitten uunipellille ja ripotellaan rosmariiniä päälle. Uunissa 20-25 min, 225 astetta.

Lohi tehdään kuten kukin tekee. Mutta sein paistan pannulla, jotain yrttiä (basilikaa)ja yhden sitruunan mehun, suolaa ja pippuria.

Jostain syystä meidän perhe ei kyllästy tähän yhdistelmään. Nytkin on potut uunissa.

Koskiaholainen said...

Pakastekuutiot ovat tosi käteviä. (pakastetilastanne en tosin tiedä, mutta nämä eivät paljon tilaa vie).
Flunssakautta varten voi kesällä soseuttaa mustaherukkaa tai tyrniä yms. ja pakastaa sitten jääpalamuotissa pieniksi annoksiksi. Talvella sitten vain kuutio lasiin ja päälle vettä, niin valmistuu makoisa juoma. Makeutusta voi lisätä maun mukaan.
Samoin kannattaa keitellä erilaisia liemiä kuten lihalientä, kalalientä (tulee käytettyä kalan rippeetkin samalla) ja kasvislientä, tai mitä vain mausteliemiä. Ohjeita on valtavasti joten maun mukaan voi valita. Nämä liemet kannattaa pakastaa samalla tavalla ja aina tarpeen mukaan vain liemikuutioita ruokaan mausteeksi. Makoisaa ja helppoa, joskin liemen keittoon kannattaa varata aikaa. Mutta ei ollenkaan vaikeaa kuitenkaan.

Matroskin said...

Pakastealtaassa on parillavihannessekoitus, tosi hyvä. Paista sitä ja kanaa, lisää kookosmaitoa ja jotain valmista etnokastiketta, esim satay, hyvää tulee.

Matroskin said...

Saman voi tehdä seitinkin kanssa.

Matroskin said...

Ja nikseistä vielä: minun ruokatalouteni (mies on viitseliäämpi) perustuu aika paljon Lidlin pakasteisiin. Esim marinoidut lammaspihvit, kebab tai kanakebab on tosi hyviä. Niiden kanssa voi höyryttää jotain vihanneksia.

Itse rakastan tattaria, muut meillä eivät. Teen tattarista ja pakastepinaatista itselleni lounasta.

Lidlistä saa myös minijätskitikkuja ja tuutteja, ne riittävät hyvin pikkulapsille.

Kanasta saa helposti ruokaa uunissa, ei tarvitse edes paistaa etukäteen, viskoo vaan kanafileet ja jotain vihanneksia, vaikka niitä pakasteita.

Ostan Lidlistä lanttua ja bataattia ja kypsennän ne uunissa.

Ja siivousvinkkinä, että mikrokuitumoppi on ihana, vaikka onkin kallis. Soodalla pärjää siivouksessa pitkälle.

Liivia said...

Nii, ja ne potut pitää tehdä ehdottomasti kuorineen.

Tuazophia said...

Pikaruokavinkki:

Keitä vedenkeittimessä vettä ja laita kannelliseen astiaan couscousia (määrä riippuu tietysti syöjistä), kasvisliemijauhetta ja se keitetty vesi. Peitä kannella ja jätä odottamaan. Paista kattilassa pakastevihanneksia tai lämmitä ne mikrossa. Lisää couscousin sekaan vihannekset ja jos on, jotain kastiketta (esim. kermaviili on hyvää). Tässä vaiheessa kasvisannos erilleen. Lisää joukkoon tonnikalaa/muuta kypsää kalaa/paistettua jauhelihaa tms. Mausta annokset maun mukaan.

Tällaista meillä syödään joskus, kun tullaan ulkoa nälkäisinä ja mitään valmista ei ole odottelemassa.

Matroskin said...

PS: Täällä päin eräs kotiapuyritys mainostaa käyvänsä asiakkaan puolesta jopa ruokaostoksilla. Kaikkea siis näemmä saa rahalla.

jonna said...

Meillä ruokailijoita on 3-4, tilanteen mukaan. Mutta aina kun keitän perunoita, keitän ison kattilallisen. Ne mitkä jäävät syömättä, laitan jääkaappiin ja paistan seuraavana päivänä. Jotenkin tuntuu, että on sama peseekö perunoita kerralla vähemmän vai enemmän. Mutta se palkitsee, kun perunoita on seuraavana päivänä kaapissa valmiina odottamassa.
Kesällä uudet perunat syödään seuraavana päivänä kylminä salaatissa, jossa on perunoiden lisäksi tomaattia, kurkkua, sipulivartta, papuja.. ja loraus öljyä seassa.
Myös Liivian mainitsema uuni-lohko-peruna+kasvis versio on meidän perheemme suosiossa. Ja ehdottomasti kuorineen!
Teidän perheelle täytyy kyllä olla aika iso perunakattila, jos aikoo keittää kahden päivän potut kerralla :)

Savu said...

Tässä yksi meidän suosikki: riisiä 2,5 dl, 5 desiä vettä, 2 dl ruokakermaa, kanaa suikaleina (about pkt), banaani pilkottuna (tai ananasta jos tykkää), ei muistaakseni muuta kuin suola, valkosipuli ja rakuunaa. Paista kanat ja lyö muut aineet sekaan, semmoseen uunipataan kaikki. Näyttää epäilyttävältä, mutta kypsyy 200asteisessa uunissa noin 30-40 minuutissa risottomaiseksi herkuksi! Kypsää = kun riisit on kypsiä. Älä tee puuroksi asti :/

tiina said...

Meillä tykätään bataattimuusista lohen seurana. On ihan älyttömän hyvää. Itse en kyllä koskaan kyseistä ruokaa tee, nautin vain. Suosittelen testaamaan. Lisukkeeksi salaattia taikka ihan pakkasvihanneksia, niin nam.

Tää on kuules hyvä synkkäritoive, muutkin saa tästä aika paljon ideoita! :)

Tanja said...

Voih, en voi kuin vain kuvitella millaista on hankkia ruoka 8:lle viikoksi ja vielä etsiä niille kaikille tilaa kaapeista, kun minusta jo 4:lle (huuh, pian jo 5:lle) syöjälle viikon ruokahankinnat ovat raskasta puuhaa.


Ollaan koko perhe kasvissyöjiä, joka sentään jollakin tavalla helpottaa hankinnoissa kun ei tarvitse pakastella lihoja tai käydä kekellä viikkoa hakemassa maitoa kun kasvismaidot säilyvät pitkään tavallisissa kaapeissa.

Meillä tykätään papuruuista. Tavallinen hernekeitto on koko perheen herkkua, ja todella vaivatonta valmistaa. 1kg kuivia herneitä likoamaan yöksi veteen. Aamulla huuhtelu ja isoon kattilaan raikkaan veden kanssa. Hiukan kuminaa ja lipstikkaa mukaan ja annetan hiljalleen poreilla puolisen tuntia. Lisätään maun mukaan sipulia, porkkanaa, tofua tmv. ja annetaan poreilla toinen puolisen tunti. Lisätään suolaa/soijakastiketta ja pippuria.

Kasvispyörykät ovat myös kivoja kun niihin voi änkeä kaikkea mahdollista mukaan. Ja kun tekee aina ison määrän voi osan pakastaa myöhemmille aterioille.
Itse käytän yleensä seuraavaa sötkötystä:
härkäpapurouhetta turvotettuna n. 4dl, perunamuusi n. 1dl, vihannesraasteita (porkkanaa, kaalia, bataattia jne.) n. 2dl, currya 1rkl, paprikajauhetta 2tl, soijakastiketta 1rkl, pari valkosipulin kynttä, mieleisiä yrttejä silppuna, hyvää oliiviöljyä tarpeen mukaan.... ja lisäksi joukkoon mahtuu jämä puuro, siemenrouheet, sosekeiton jämät, edellisen päivän riisit jne.
Sekoitetaan kaikki aineet yhteen ja tehdään pieniä palloja. Paistetaan uunissa ja syödään :P

Jenny said...

Itse ainakin rakastan linssejä, niitä kannattaa kokeilla!

Tätä teen paljon:

Linssipata neljälle
1 kesäkurpitsa
4 pientä (yleis)perunaa
1 sipuli
1½ dl punaisia linssejä
1 tlk (valkosipulilla maustettua)tomaattimurskaa
2-3dl vettä
½ tl pippurisekoitusta
½ tl suolaa
2tl kuivattua timjamia

-Pese kesäkurpitsa ja perunat. Kuori perunat ja kuutioi kurpitsan kanssa. Suikaloi sipuli.
- Kuullota sipulia ja perunoita öljyssä kattilassa pari minuuttia. Lisää kesäkurpitsat ja huuhdellut linssit. Kaada sekaan tomaattimurska ja hiukan vettä (lisäillään aina vähitellen tarpeen mukaan). Lisää mausteet. Kuumenna kiehuvaksi ja hauduttele kannen alla, kunnes perunat kypsyvät mukavan pehmeiksi. Nauti!

annaliisa said...

Minun pelastukseni on riisinkeitin, jossa on aina valmista riisiä odottamassa. Riisin seurana yleensä keittoa.
Bataattia kannattaa kokeilla valmistaa folion sisällä hiilloksilla tai uuniperunan tapaan uunissa. Parasta on silloin, kun pinta on jo vähän palaneen oloinen/hiiltynyt, sisältä pehmeä ja mehukas. Meillä lapset tykkää valtavasti ihan selaisenaan. Köyhän perheen talven pelastus!

Matroskin said...

Naurismuusi on hyvää ja halpaa.

heli said...

mä olen kerran jos toisenkin laatinut neljän viikon kiertävän ruokalistan, mutta homma ei ole koskaan tominut kovin pitkään.

mun viimeisin keksintöni onkin merkitä muistiin, mitä ollaan kunakin päivänä päivällistetty. samalla tulee merkitä muistiin, mikä ruoka oli yleisömenestys, ja minkä taas jouduin syömään yksinäni & pitkin hampain.

luulisin, että noista muistiinpanoista on jotain hyötyäkin, kun yrittää keksiä viikon murkinoita.

Suvi said...

Meillä syödään monesti puuroja. Ne on terveellisiä, helppo tehdä ja vieläpä todella halpoja. Meidän perheen suosikkeja on:

1.(esikypsytetty kokonainen) Ohrasuurimopuuro. Suurimot vuokaan ja maitoa päälle ja haudutetaan uunissa n.1½tuntia. Ehkä helpointa ruuanlaittoa ikinä.

2. Speltti (alkuvehnä) puuro tehdään myöskin maitoon. Tämänkin voi tehdä uunipuurona, mutta itse teen sen keittämällä.

3. Marjapuuro (puolukkapuuro, klappapuuro). Puolukat kattilaan, vettä päälle, kiehutetaan niinkauan että mehu on irronnut puolukoista n.10min, kerätään enimmät puolukankuoret kauhalla pois, lisätään mannasuurimot (tai kaura-mannasuurimot kuten minä teen, niissä kun on enempi kuitua), keitetään n.10min., laitetaan jäähtymään vesihuteeseen tai vaikka lumihankeen, vatkataan sähkövatkaimella kuohkeaksi (kylmänä vatkautuu parhaiten). Lopuksi voi lisätä sokeria maun mukaan.

4. Ruispuuro ruisjauhoista tehtynä. Haudutetaan kattilassa n.45min välillä sekoittaen. Ihan parasta sokerin, voin ja maidon kanssa.

5. Riisipuuro. Voi tehdä kattilassa tai uunissa. Lisukkeeksi voi keittää mustikkasoppaa tai ostaa kaupasta valmista soppaa.

minja said...

Nopsaa, edullista & superhyvää, voi tehdä ison satsin helposti ja riittää pariksi päiväksi:

kuskusvuoka alá Minja:

*1 PKT TOFUA (maustettua tai
maustamatonta) - pilko pieneksi
*1 DL OLIIVIÖLJYÄ / margariinia
*5 ISOA PORKKANAA - viipaloi
*2 ISOA SIPULIA -silppua
* VALKOSIPULIA
*500 G PARSAA
*6 DL KUSKUSRYYNEJÄ
*8 DL KASVISLIENTÄ

1. Voitele vuoka

2. Laita vesi kiehumaan ja heitä kasviliemikuutiot kattilaan/ tee itse laittamalla veteen suolaa, pippuria, basilikaa ja paprika-maustetta

3. Silppua sipuli, valkosipuli, parsa ja viipaloi porkkanat

4. Mittaa kuskusryynit vuoan pohjalle ja kaada kaikki muut ainekset päälle ja sekoita.

5. Pane 200-asteiseen uuniin n.30-40 minuutiksi. Tarkista välillä neste ja lisää tarvittaessa.

HUOM!Päälle/sekaan voi myös laittaa esim. raejuustoa tai juustoraastetta.
Cashew-pähkinät seassa, NAM!

Porkkanan&parsan sijasta voi käyttää myös esim.paprikaa, munakoisoa, kesäkurpitsaa.

Mariajaan said...

Hello! This was a recipe that surprised me greatly. I am sure that disliking it is rare: date cake without eggs, YES! Tasty, moist, wonderful: http://ssestonia.blogspot.com/2009/01/easiest-cake-ive-prepared-and-liked.html
A birthday gift to you. Another family recipe is a cheese soufflé. It is also a 25 minutes investment marvel, likely to make you an addict!
Ingredients:
At least one and half cup of your favourite cheese, shredded. The saltier it is the less salt you add to the mix. I use Gouda and feta in equal parts for contrast.
At least 3 eggs, separated.
One tablespoon of Flour per egg used.
At least 50 gr of Butter or margarine. Sometimes I also add sour cream, if at hand.
A LITTLE bit of baking powder.
Salt, pepper and nutmeg to taste!
Method:
Mix all except from the egg whites. These should be whipped and incorporated at the end to the rest of the ingredients.
Pour it into your favourite baking mould.
When it smells, it is usually ready. Insert the typical wood stick to make sure it's done!
Best when warm!
I hope you liked them.
MariaC.

emäntä said...

Minä olen aina ollut mahdottoman laiska ruoanlaittaja, mutta kotivuodet ovat opettaneet. Ja lapset. Kaikista helpointa -minulle- on tehdä ihan tavallisia ruokia, makaroonilaatikkoa, kala-tai jauhelihakeittoa, kalaa tai kanaa uunissa. Muutaman viikon ruokalista myös helpottaa (silloin kun sitä jaksaa noudattaa..)

Anonymous said...

Meillä tehdään usein ruokaa kerralla enemmän. Esim. makaronilaatikkoa tai jauhelihakeittoa teen aina kahdelle aterialle. Lihamurekkeita teen aina kerralla monta ja pakastan ylimääräiset. Couscous ja riisi ovat myös sellaisia, että teen aina kerralla ison kattilallisen. Ylijäämä syödään seuraavana päivänä. Pastakastiketta tekee myös kerralla helposti useamman satsin.

Eli mun vinkkini on, että kannattaa valmistaa kerralla enemmän ruokaa ja hyödyntää pakastinta. Pakastin kannattaa pitää melko täytenä, näin se toimii tehokkaammin ja onhan se ilman pakastaminen yleensäkin turhaa.

t.Pia, jonka mielestä tämä blogi on ihan paras

Liivia said...

Täällä on niin hyviä vinkkejä mullekin. Kiitos kysyjälle ja vastaajille!

nicole said...

Hey! we're almost the same age! I'll be turning 39 on Feb 11.

Whenever I'm looking for a recipe, I first go to: epicurious.com

They have a big database of recipes, and they almost always turn out well.

Happy happy birthday!

Sari said...

Pikapullat : ei nostatusta, eikä vaivausta, valmistuvat vauhdilla ja tuoksu on silti tallella.

5 dl vehnäjauhoja
2 1/2 tl leivinjauhetta
1 dl sokeria
1 1/2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 tl kanelia
100g voita
2 dl rusinoita
1 muna
2 dl kermamaitoa

raesokeri
mantelirouhetta

Sekoita kuivat aineet kulhossa. Hienonna rasva sekaan sormin. Lisää rusinat ja kermamaitoon sekoitettu muna. Jaa taikina paperivuokiin, voitele munalla ja ripota päälle raesokeria ja mantelirouhetta. Paista 225°C : ssa n. 15 - 20 minuuttia.

Laitoin sulle toisenkin lahjan : haravoin blogistani ruokaohjeet sinne sivupalkkiin, huomasin että melkein kaikki suosikkiohjeeni olen jo jossain vaiheessa julkaissut :)

AnniKainen said...

Oi, täällähän on hyviä vinkkejä.

Meillä on keskimäärin kaksi-kolme syöjää arkisin mutta joskus kuusikin kun kaikki ovat paikalla. Olen tottunut tekemään isot määrät ruokaa kerralla, pääsee seuraavina päivinä vähemmällä kun lämmittelee tähteitä tai sitten voi pakastaa osan.

Savossa kun ollaan, suosittelen kalakukkoa. Me tehdään aina patakukkoa kun ei oikein taidot tai viitseliäisyys riitä sen perinteisen tekemiseen.

Hyvvee ja hyvän parasta kirjasta olemme muokanneet ohjeen 1,5 litran kulhoon, tuliskohan siitä neljälle hengelle. Ohje menee jotenkin näin:

4 dl vettä
3 tl suolaa
7 dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
100 g voita (sulatettua)

Sisus eli kukon täyte:

1 kg perattua kalaa (muikkuja, ahvenia, haukea, kirjolohta)
paketti pekonia (oisko se n. 150 g)
1 rkl suolaa

Tee taikina ja vaivaa se hyvin. Ota yksi kolmasosa erikseen (siitä tulee kansi). Vuoraa voideltu vuoka taikinalla ja asettele kuivat kalat kerroksittain, ripottele suolaa joka kerroksen väliin. Päälimmäiseksi asetellaa pekoniviipaleet. Litistele tai kauli taikinapala ja tee siitä kansi. Yritä saada reunoista tiiviit ettei nesteet valu uunin pohjalle.

Paista kukkoa uunin alatasolla tunti 200 asteessa. Ota se uunista ja voitele pinta voilla ja me on tässä vaiheessa kääritty vuoka folioon ettei se valuttas uunin pohjalle. Vähennä lämpötila n.150 asteeseen ja paista kukkoa n. 5-6 tuntia.

Kukon sisään voi vaihtoehtoisesti laittaa pelkästään kasviksia tai perunoita ja lihaa tai mitä nyt keksiikään.

Hätäsen ihmisen ruoka tämä ei ole kun kypsyminen kestää niin kauan mutta hyvvee on, njam :)

Katilein said...

Hei hauska juttu! Palaan asiaan myöhemmin ja tulen sitten tänne huutelemaan.

Anonymous said...

Itse en ole mikään kovin kummoinen kokki ja ruokapuolesta vastaa usein mieheni, mutta muutamia helppoja ja hyviä muonia olen kerryyttänyt korvan taakke.
Tässäpä siis tonnikalamakaroonilaatikon ohje:

600g makaronia
2 prk tonnikalapaloja öljyssä
1 prk Creme cusin sipulisekoitusta
1 prk kookosmaitoa ( n. 4dl)
2 kananmunaa
sipuli
mausteita maun mukaan, ainakin pippuri ja suola

Makaroonit vaan kiehumaan ja uuni kuumenemaan 200C, kun makaroonit ovat valmiita valuttaa vedet pois ja sekoittaa kaikki ainekset sekaan yhdeksi mössöksi. Koko komeus sitten uunivuokaan ja uuniin noin 45 minuutiksi. Hyvää ja yksinkertaista ja pienin muutoksin saa hiukan vaihtelua.

-Susa

Anonymous said...

Moikka

Kiva, että myös muut yrittävät ruokkia kahdeksaa suuta ja hankkia kerralla tarvittavat määrät ruokaa, tasan tiedän, miltä se tuntuu :) Kädet venyy ainaskin!

Noo, perunoita aina se kaksi kiloa kerralla keitetään, että seuraavana päivänä saa samoista.

Tähteet talteen tarkasti, niin aina silloi tällöin yksi syö sitä ja toinen tätä - lapsista on kivaa, kun saavat valita.

Meillä Savossa perunamuussi jatketaan seuraavana päivänä perunavelliksi eli jatketaan maidolla, erityisesti lapset tykkäävät.

Meillä vielä toteuttamatta on idea, että listaisimme kaikki meillä valmistettavat ruoat paperille ja merkkaisimme rastin aina tehdyn ruoan perään - samaa saisi tehdä uudelleen, vasta, kun kaikissa on rasti.

Oma herkkuni: kamalasti kasviksia suikaleiksi ja paloiksi, esim. sipulia, paprikaa, bataattia, porkkanaa, kesäkurpitsaa jne. Kypsymisjärjestyksessä pannulle ja sekaan hunajaa, valkoviinietikkaa, esim. juustokuminaa eli jeeraa, curryä, paprikamaustetta, mitä milloinkin. Tätä työn paljaaltaan, jos on tullut herkuteltua, joskus laitan vähän lihaakin sekaan. Joskus syön pastan lisänä jne. Onnistuu myös uunissa, kun pilkkoo hitaammin kypsyvät pienimmiksi paloiksi.

Ikinä en osta 1,5 kiloa vähempää jauhelihaa, vaan aina enemmän kerralla, ja teen kaiken samoiksi ja pakastan. Huonona päivänä pakastin pelastaa.

Aina en tee salaattia, vaan ennakoin lasten nälkää ja annan ennen nälkäkiukkua porkkanat käteen tai pätkän kurkkua, siinä on sen kerran salaatti :)

Jauhelihaa korvaan osin soijarouheella.

Pyrkimyksenä on keittää papuja tässä joku päivä ja pakastaa ja upottaa salakavalasti niitäkin ruokiin - itse tykkään, muut eivät niinkään.

Tätähän tää on, ei tästä kyllä ollut apua. Mutta rahaa kyllä säästyy, kun ei monta kertaa käy kaupassa, vaikka kertalasku aina hirvittääkin.

Niin, ja puuropäiviä pidetää kerran viikossa - itse päivisin yksin ollessa useamminkin. Erikoisruokavalion takia en aina voi syödä sitä, mitä muut ja oikaisen omalla kohdalla mikrokaurapuurolla...

Matroskin said...

Tuli vielä mieleen, että teidän kannattaa varmaan käyttää paisuvia ruoka-aineita, koska vievät vähemmän tilaa kaapissa ja kauppakassissa. Esim soijarouhe ja kuskus (josta en tosin itse kamalasti pidä) paisuvat tosi paljon. Kuskusia on hyvä paisuttaa yli ohjeen ajan tai se jatkaa paisumista massussa (joku voi saada vatsanpuruja).

Ekokirppu said...

Kannattaa käydä myös täällä.
www.kasvis.fi
Ja monta hyvää vinkkiä oletkin jo saanut. Kannattaa hyödyntää sitä pakastinta. Tosin itsekkin olen vähän huono siinä asiassa... Tämä sinun blogi on yksi suosikeistani.

isoinpapu said...

Mahtavaa! Upeaa!

Olette parhaita ja ihania!

KIITOS!
(Lisää lisää!)

Tänne voi kommentoida tuonne 19. päivään asti vaikka kirjoittelisin uusia juttuja blogiin.

Awesome! Wonderful!
THANK YOU!

You can comment here till 19th about food, recipes.

Anonymous said...

jes!
pikaruuat on mun suosikki. linssipata on hyvää ja jopa nopeeta. linssiä keitetään parikymmentä minuuttia ja sekaan voi laittaa muita vihanneksia maun mukaan.

kaikenlaiset säilykepurkit on kanssa hyviä, halpoja ja ravitsevia. esimerkiksi papuja chilikastikkeessa ja tavallisia papuja sekasin plus muita mausteita pannulla ja paistettua munaa.

tai tomaattikeitto tomaattimurksasta, valkosipulista ja mausteista sauvasekoittimella muusaten. kyytipojaks tuoretta sämpylää.

pakastevihannekset on kaikki hyviä paistettuna, paras on kun niihin lisää currya ja rusinoita. rusinat on hyvä monessa muussakin, kuten riisin seassa.

kasvissosekeitto myös vaatii vaan kuorimisen ja paloittelun, keittämisen ja muussaamisen. mausteet ja vihannekset voi valita joka kerta erit.

täytetyt paprikat on ihania, sillon kun paprika on halpaa. sisään riisi-tonnikala-juustosekoitus.
ja tietty munakkaat!

nää on mun bravuureita, valmistaminen tosi helppoa ja nopeeta ja ihan terveellistä. hyvää ison porukan ruokaa, testattu on.
bon apetiit!
tiinatyy

Haarukka said...

Ihan loistava idea! Mä käyn täällä vakoilemassa hyviä vinkkejä, ja suosittelin samaa juuri blogissani muillekin...

heli said...

ai niin, mun lempi-kalaresepti on "lohta jörnin tapaan", jota voi varmaan valmistaa vähän mistä kalasta vain:

+ paketillinen, pätkä, tölkillinen tms. mieluisaa kalaa
+ 3 rkl hummerifondia tai vaikka liemikuutio
+ 1 dl valkoviiniä tai vettä (+ sitruunamehua)
+ 1 dl ranskankermaa tai turkkilaista jugurttia
+ 0,5 dl kermaa
+ 2 rkl sinappia
+ tilliä
keitä kastiketta kokoon ja anna kalanpalojen hautua siinä 10 minuuttia. nauti vihreiden papujen kera.

lisäksi kuskus tuo mieleen vedenkeittimen. käytän vedenkeitintä kuskusin, nuudelien, lohisuikaleiden ja aamupuuron valmistamiseen. ainakin noi mainitsemani kypsyy kaikki sillä tavalla, että kaataa päälle kiehuvan veden ja antaa hautua kannen alla (lohella menee 10 minuuttia, noilla muilla ehkä 3).

Rosmariini said...

Hyvää syntymäpäivää!

Tässä meidän perheen vinkit. tosin täällä on vain 5 henkeä pyörimässä, mutta tiedän juuri miltä susta tuntuu, kun ladot niitä ruokia kaappiin. Meillä ruuat mahtuvat hyvin remontin jälkeen jääkaappiin, mutta kuivamuonatilat ovat ihan onnettomat. Ehkä syynä on kyllä osittain kaappien epäjärjestys (ikuisuusprojektini). Mutta, oletettavasti teet jonkilaisen ruokalistan viikoksi, ennen kuin lähdet kauppaan? Se on mun pelastus. INHOAN sen tekemistä, mutta teen silti. Ja kun olen tehnyt nautin loppuviikon siitä, että vilkaisen vain jääkaapin oveen ja tiedän mitä meillä on ruuaksi tänään.
Meilläkin on ollut sellainen 4 vkon kiertävä ruokalista (ihan excel-taulukossa ja joka viikolle tulostettava kauppalista mukana), mutta nyt en ole saanut moista aikaiseksi pariin vuoteen. Säästän kyllä noita viikon ruokalistoja ja käytän joskus uudelleen.
Toinen, mikä pelastaa monta päivää on slow cooker tai crock pot. Eli sellainen hitaasti hauduttava pata, jossa teen usein ruokaa. Ladon ruuan pataan aamulla ja illalla se on syöntivalmista. Sillä voi huijata itsensä luulemaan ettei tehnyt ruokaa ollenkaan ;-). Tämä siis tosin vaatii tuon patainvestoinnnin. Jos kiinnostut, kerron mistä niitä saa.
Me syödään usein päivää ennen kauppapäivää kasvissosekeittoa, johon voi tunkea kaikki jäljelle jääneet vihannekset, myös jo vähän nahistuneet. Pilkon vihannekset, keitän pehmeiksi ja lisään ½-1 pkt koskenlaskijajuustoa. Soseutan ja syödään. Sekaan voi laittaa myös jämäriisit.
Kuten moni muukin, käytän pakastinta paljon ja teen aina isoja satseja lihapullia, -murekkeita yms. ja pakastan osan. Pyrin myös siihen, että teen niin ison satsin ruokaa, että sitä riittää vähintään seuraavan päivän lounaaksi.
Sitten vielä meidän linssikeiton ohje, tämä on etenkin talvisin herkkuamme.

Linssikeitto

n. 4 dl punaisia linssejä
2-3 rkl vahvaa paprikajauhetta
1 iso sipuli
loraus oliiviöljyä
kasvisliemikuutio
n. 5 dl vettä
1 prk paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa
chilirouhetta
laakerinlehti

Silppua sipuli. Kuullota sipuli ja paprikajauhe öljyssä kattilan (miel.teflonpintaisen) pohjalla. Lisää muut aineet ja keitä noin ½ tuntia kunnes linssit ovat kypsiä. Tarjoa smetana tai creme fraice nokareen kanssa (ei pakko).

Hyvää syntymäpäivää!

Rosmariini said...

Unohtu: aamujen pelastus -rutiini. Illalla katetaan pöytä ja laitetaan kattilaan oikea määrä vettä puuroa varten, kulhoon viereen oikea määrä hiutaleita. Tee siiviläänsä ja mukiin odottamaan. Vesipannu hellalle. Aamulla ei tarvii kuin käännellä hellannappeja hiljaa ja rauhallisesti. ei turhaa kolinaa eikä liikaa puuhaa lähes nelikymppiselle kropalle ja aivoille. ;-)

Pamela in Vt said...

This is one of my favorite winter treats:

Old Fasioned Rice Custard

6 eggs
3 cups of milk (cow or almond or soy)
1 cup of sugar
1 teaspoon vanilla
1/2 teaspoon salt
1.5 cups cooked rice
1 cup rasins

Break eggs into a 2-quart buttered glass cassarole dish/pan (I use a glass one).

Beat eggs lightly with a fork.

Add milk, sugar, vanilla and salt.

Blend well.

Stir in rice and raisins.

Set cassarole in a pan of water in the oven.

Bake uncovered at 350 degrees for 1 hour and 15 minutes. Stir after 30 minutes of baking. Serve cool, cold or warm. We like it best cold so that the flavors have had time to mingle.

Happy Birthday! I will be the same age in April!

emma said...

Minä olen tosi huono suunnittelemaan ruokalajeja etukäteen, välillä päätän, että opettelen yhden uuden ruokalajin viikossa, mutta usein se jää...

Siksi luotankin strategiaan, että kotona täytyy aina olla tiettyjä tarvikkeita, joita voi yhdistellä eri tavoin ja niistä saa aina kyhättyä jotain kokoon. Joskus syntyy jopa uusia ruokalajeja.

- Paras pohja mille tahansa on öljy (seesami/oliivi/rypsi/jne), siihen lisätyt mausteet ja sipuli ja valkosipuli. Tämän päälle voi koota ihan mitä tahansa. yksinkertaisimmillaan pelkkää riisiä, mutta se voi olla pohja risotolle, kaikille kastikkeille, linssi- yms keitolle...
- ruokalusikallinen tai pari tahinia tuo ruokaan (esim kastikkeeseen) pähkinäisen maun ja mehevöittää sen samalla.
- erilaisia siemeniä, seesam, auringonkukka, kurpitsa jne, voi lisätä ruokaan kuin ruokaan. sekaan, pinnalle, sellaisenaan, paahdettuna.
-kuivuneella leivällä voi sakeuttaa tomaattikeiton (öljy-sipulipohja, tomaattimurskaa tai tomaatteja, vettä, kuivaa vaaleaa leipää. haudutus. yrttejä. soseutus jos haluaa, tai jos haudutusaika lyhyt)

Hyvää syntymäpäivää!

Hanna said...

Ensiksi hyvää syntymäpäivää!!

Mä olen aika surkea tuolla keittiön puolella, mutta kovasti on yritystä ja halua oppia! :)

1.Ruokalista viikoksi ja sen mukaan ruokaostokset.(vielä kun tosiaan jaksais noudattaa aina)Listoja vielä tarpeeksi monta, vaikka viidelle-kahdeksallekin viikolle. Suunnittelee niin että sulle jää vaikka edelliseltä päivältä kalaa/kasvista jos seuraavana on liharuoka tms.
2.Uuniruokia!
-Kanaa, riisiä, kookos/kaurakerma, vihanneksia-> pataan.
-Uunilohta + llohkoperunoita= kuorineen lohkoiksi, pyörittely öljyssä ja mausteissa.
-Couscous, kaurakerma, paprikaa, ananasta ja kanaa/tofua
-Eri variaatioita makaronilaatikosta. Kalalla, kanalla, kasviksilla, uusilla mausteilla, hapanimeläkastikkeella jne. vaihtelua.
3.Pakastimeen valmiiksi isoja satseja kerralla.
Laiskotuspäiviksi ruokia, valmiiksi silputtua sipulia, yrttejä silputtuna jääpala-astiaan + tilkka vettä päälle.
4. perunamuusin sekaan kukkakaalia, porkkanaa yms. Myös pelkkä kukkismuusi on herkkua! Uunissa tulee hyvää kun tekee perunasoselaatikon niin että siinä on myös kukkakaalia ja porkkanaa.
5.Riisiä monen kilon säkeissä etnisistä kaupoista. Myös pavut, linssit, couscous yms. on niissä halvempia.
6. Joku taisi mainitakin lihan jatkamisen soijalla. Samalla voit laittaa vaikka itsellesi samaa ruokaa niin että erittelet annoksesi ennen lihojen lisäämistä ruokaan.

Tässä nyt jotain. Musta tuntuu että jo tää neljälle kantaminen on järkkyä, saati sitten että olisi toiset neljä lisää! :O Kyllä sitten jo vaadittaisiin se auto! Nyt vielä saadaan rattailla/pulkalla tuotua :)

maijja said...

Yleensä yhdelle ja toisinaan kahdelle kokkaava yrittää pikkasen jotain vinkata:

Vedenkeitin on ekologinen ja pikainen apuri, esim pastavedestä kiehautan suurimman osan vedenkeittimessä kun levy vasta lämpenee -> ruoka on valmista nopeammin.

Erilaiset pirtelöt on pikahelppo jälkkäri tai välkkäri, samalla vaivalla saa kahdeksallekin :), sekaan kaikki mustuneet banaanit, viinirypäleitä, marjoja, aamupuuron loput, jotain siemeniä/leseitä, maitoa tai mehua tai vaikka vichyä jos sattuu käsille. Ei tosiaan kaipaa jäätelöä! Jos haluaa viilennystä sekaan, niin voi pakastaa banaaniviipaleita ja sörssiä mukaan - toimii.

Lohi on helppo ja nopea, kaiken lisäksi (ainakin tarjouksia kytätessä ja pakastaessa) halvempi kuin esim jauheliha. Uunissa melkeen itsestään :) Jos tulee liikaa, niin seuraavana päivänä leivälle, pastaan tai salaattiin.

Leipätaikinaa en yleensä leivo sämpylöiksi asti, vaan pötkähytän koko taikinan pellille ja paistan ison levyn. Siitä voi leikata ruutuja. Leivästä saa muuten sairaan hyvää, kun laittaa taikinaan vähän vähemmän suolaa, sen sijaan ripottelee ennen paistoa leivälle karkeaa merisuolaa + yrttejä - tämä on muuten illanistujaisten kingi!

Tortillalätyistä voi tehdä nopeaa lasagnea - periaatteessa kasataan niinku normaali lasagne (voi tehä myös kasvisversiona vaikka pakastewokilla), mutta levyjen tilalle ne tortillat. Valmis huomattavasti tavallista nopeammin ja on hyvää!

Hmm.
Palaan, jos muistuu muuta mieleen.

violet said...

öö, mitähän sitä keksisi että saisi osallistua arpajaisiin....
yksi meidän syödyimmistä ruuistamme on niin tavallinen kuin pasta bolognese. Teen kastikkeen näin:
kattilaan öljyä, sipulisilppua, porkkana pienen pieninä kuutioina, valkosipulia. Annan muhia jonkuna ikaa, sitten tomaattipuretta, sitten vettä ja mausteita (oreganoa, basilikaa, mustapippuria ja suolaa, usein myös laakerinlehti). Annan kiehua hiljalleen kannen alla mahd. kauan. Sitten vedän kaiken sauvasekottimella mössöksi (lehti pois ensin)! Hienoinen soosi takertuu jotenkin paremmin pastaan ja on minusta noin ihanaa.

Tää ei ole tosiaankaan mikään erikoinen juttu mutta halpaa ja helppoa ja semmosta. Eikä sitä lihaakaan tarvi paljon panna.Enemmän sipulia ja porkkanaa.

himalainen said...

Mulla taitaa olla nyt jokin keksimättömyysmieli. Mutta oon nauttinut valtavasti näistä kaikista resepteistä täällä. Plokannut talteen myös. Tämä oli kiva idea, kiitos Isoinpapu. Ja mukavaa syntymäpäivää myös.
Tänään keitin bataatteja ja reilun pätkän purjoa, vähän suolaa ja kunnolla pippuria. Soseutin ja sekaan vähän ranskankermaa pehmentämään. Hyvä keitto tuli :)

Mai said...

Meillä on sama syntymäpäivä:)..kuten myös jo edesmenneellä Juice Leskisellä.

Hilja said...

Näin yhden hengen mikroskooppisen perheen emäntänä kommentoin vaikka en asiasta mitään tiedä..

En yhtään tykkää ruuanlaitosta, mun lempiruuatkaan ei useimpien mielestä oo varsinaisia ruokia: kiisselit, puurot, leipä..

Mutta joskus täytyy sitä kunnon ruokaakin tehdä. Sillon teen mieluiten jotakin soppaa, ne on niin helppoja. Hernesoppa, sosekeitto, joku sekametelisoppa mihin voi laittaa mitä vaan kattilaan kiehumaan. Sellanen minestronenen tapanen mihin tulee makaronia, jotakin kasvissilppua ja tomaattimurskapurtilo on aika hyvää.

(Mulla on muuten synttärit yhtä päivää myöhemmin kun sulla. Etukäteisonnittelut toiselle kalalle!:)

johi said...

Olisin kertonut linssikeittoreseptini punaisista linsseistä, mutta melkein sama resepti tulikin jo. Sitä on meillä usein, teen aina ison annoksen. Muutenkin käytän erityisesti punaisia linssejä paljon. Esim. pastakastike, johon tulee sipulin, valkosipulin ja tomaattimurskan seuraksi linssit.

Uunikasvikset lohen kanssa teen samantyylisesti kuin Liivia, mutta pellillä vain kääntelen paljain käsin ainekset sekaisin ja lisään joskus fetaa joukkoon. Lohta ostetaan tarjouksesta kerralla enemmän, osa paistetaan joko uunissa tai pannulla kasvisten kaveriksi ja loppu pakkaseen. Siitä yleensä sitten tulee kalakeittoa seuraavalla viikolla.

Ruishiutaleista ja pakastepuolukoista teen puuroa, joka on meidän perheessä kaikkien suosikki. Sokeria vaan sekaan maun mukaan.

Perheessämme on kolme kasvis-kala-syöjää, mies sekä koira syövät myös lihaa.

Windsting said...

Hello,
My name is Anna. I just found your blog recently and have read it all! I love the simplicity and care you surround your family with.
Happy early birthday to you. I myself will be thirty-four this summer.
My boys really enjoy cinnamon rolls. My recipe makes quite a lot, but we have very healthy appetites, especially during the cold winter months. I hope your family enjoys it as much as mine does.
P.S. I love your forest mobile!!

Bread:
2 cups warm water, 1/4 cup oil,
1/4 cup white sugar, 1/2 Tablespoon salt,
4 cups flour, 1 1/2 Tablespoons yeast

Add 2 cups of the flour, sugar, salt to a medium bowl and mix together. In another bowl add the oil, warm water (not hot or it will kill the yeast), and yeast together until yeast is dissolved. Add the liquid to the dry mixture. Stir together and add the remaining 2 cups of flour until you reach the consistency you like (you may need to add more flour). Let it sit for an hour in a covered bowl. Then knead it and roll out 2 rectangles.

Filling:
3/4 cup brown sugar, 1/4 cup flour, 1 Tablespoon cinnamon
Stir these three together, then cut in:
1/3 cup of butter until it looks like coarse crumbs

Spread your filling onto the rectangles, roll them up tight (on a long side), put them in a baking dish, cover them with wrap, and set in refrigerator overnight).

In the morning set them out of the refrigerator for 1/2 hour, put them in the oven at 375 degrees for 20-25 minutes and eat them warm.

Enjoy.

haavetar said...

Onnittelut tulevalle PäivänSankarittarelle!

Mahtavia vinkkejä, paljon! Kiitos näin lukijana siis. :)

Helppo ja nopea kakku teehetkiin, kun haluaa hemmotella/hemmottelua eikä ole aikaa niin vääntää...
Suloisimmillaan kakku on sydämenmuotoisessa vuoassa paistettuna ja tuoreena. (- Kuivuu muuten nopeasti, ei ole mikään huisasti etukäteen valmistettava leipomus siis.) Resepti on peräisin Anna Bergenströmin Pieni kakkukirja -aarteesta.

Kardemummakakku

Ainekset:
2 rkl hienoa kardemummaa
100 g voita tai margariinia
3 munaa
reilu 2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
(EI lainkaan leivinjauhetta)

Voitele tai jauhota pyöreä vuoka, halkaisijaltaan 22 cm. (Minä käytän aina sydämenmuotoista vuokaa, pääasia, että vuoka on sellaista litteähköä mallia.)

Sulata voi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon sulatettu, jäähtynyt voi. Sekoita jauhot ja kardemumma ja yhdistä ne lopuksi taikinaan. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin keskitasossa (~180 asteessa) noin 40 minuuttia.

(Anna kakun jäähtyä pinnaltaan ja puuteroi se ennen tarjoilua tomusokerilla.)

Riikka said...

Minä yhden lapsen äitinä olen kai huono neuvomaan suurperheellistä, itsekin erittäin huono valmistelemaan ja suunnittelemaan mitään etukäteen. Mutta voisin kuvitella että jos olisi enemmän lapsia, ja heistä osa jo kouluikäisiä, pistäisin heidätkin hommiin. Yksi kuorimaan perunoita ja toinen raastamaan porkkanoita. Tietysti tämä on helpommin sanottu kuin tehty;)

Ekana vinkkinä tuli myös mieleen laatikkoruoat ja keitot. Niistä saa reilumpia satseja. Suosittelen myös kaupan valmiita lasagnette -paketteja (löytyy nykyään myös täysjyväversiona). Hyvä lasagne ilman valkokastikkeita ym hienouksia suht nopeasti:)

Anonymous said...

Hei,
Kaikki pavut ja kickherneet kannattaa keittää isoissa erissä. Olen sauvasekoittimen yletön kanattaja. Esim hummus (kickherneitä, valkosipulia, öljyä, sitruunaa, seesamtahnaa, silputtua persijaa ja soijakastiketta survotaan) on mahtavaa lisukkeena tai leivän päällä. Tahnoja on helppo tehdä ajelemalla pähkinöitä ja seesaminsiemeniä töhnäksi.
-Idättämällä ja versottamalla saa hyvää ja halpaa ruokaa ja lisäksi ne ovat kauniita katsella.
-Paras keittokirja minkä tiedän on Marja Niemen Aurinkoista ruokaa. Jos ei siitä innostu, ei sitten mistään!
Iloa.
T. neidonhiuspuu

Kanerva said...

Tomaattikeitto on loistava ja helppo. Meillä jokaiselle uppoaa. Tein tälläisen satsin toissa päivänä ja siitä syötiin kolmesti koko sakki. Viimeisellä kerralla heitettiin sekaan pastaa. Teidän perheen kokoiselle joukolle tämä riittää ainakin kerraksi ja osalle ehkä vielä toiseenkin kertaan.

Eli kaksi sipulia ja 4 valkosipulinkynttä kuullotetaan kattilassa oliivi- tahi rypsiöljyssä. Sipuleiden sekaan ripotellaan chiliä oman maun mukaan (minä laitan aika paljon) sitten pippuria, paprikaa ja kuivattuja yrttejä, basilikaa ja timjamia vaikka. Sitten päälle kaadetaan neljä pahvipaketillista tomaattimurskaa eli yhteensä 2kg. Annetaan porista tovi liedellä ja sitten joukkoon kaadetaan kookosmaitoa purkillinen ja soseutetaan.

Sekaan voi laittaa myös linssejä tai papuja.

Synttäri-iloa satatuhatta kiloa!

Sara said...

A very happy birthday!!!!!!

My way of solving problems like this is:

-take a normal, cheepest etc. cabbage (maybe two in your case;D)
-chop it fine (one can make "ribbons" or "squares" or anything else)
-cook any noodles(best and originally - square and thin, about 2cmx2cm)
-put the chopped cabbage in a good pot (what is important) on about 2 cm oil
- the only inconvenience is that you have to stir it from time to time
-do not worry if gets buried a bit
-when cuppage is soft and slightly brown add some pepper and salt
-mix with the noodles

That's it. The proportion between noodles and cubbage is not important, usually people mix 1:1 (mind that the cubbage will loose it's volume).

The easiest ever Polish dish called "łazanki" (ł is pronounced like w in English).

ENJOY;)

Sara said...

...well, and it can stay several days. What is nice.

Vilijonkka said...

Meidän peruspikaruoka on seuraava:

1) Laitat pastan (haluamasi muotoisen) tulemaan.
2) Toisen kattilaan 1-2 tai teillä ehkä 3 purkkia kermaviiliä ja lisukkeet lämpenemään.

Lisukkeina suosikeiksi ovat muodostuneet kinkku-vihreä oliivi ja savulohi-pakastepinaatti. Pääasia lisukkeissa on se, että ovat sellaisia joita ei erikseen tarvitse kypsentää, kunhan vain lämpiävät.

Mausteeksi vain ripaus mustapippuria. Ei suolaa koska sekä lohessa että kinkussa on jo riittävästi.

Anonymous said...

Hyvää syntymäpäivää!
Itse laitan 5hengen perheelle kasarissa kanasuikaleita ja riisiä, maun mukaan kasviksia, mausteita ym. Antaa vain hautua valmiiksi. Tosihelppoa;)
Sirpa
P.S Voisitko näistä ohjeista tehdä sivupalkkiin oman sivuston, voisi aina täältä käydä katsoon ideoita.
Sitten voisi merkata ylös mikä on ollut suosikkia, mitä variaatioita...

CK said...

Hi,

I sympathise with you on feeding the family. Luckily, I have a husband that likes cooking and he cooks up a few dishes on the weekend to eat early in the week. We also make easy things, like stir-fry, pizza, lasagne with tube pasta and without white sauce, fresh spring rolls and roasts.
One of the simplest things I like making for myself (which is very similar to the polish recipe posted with cabbage) is zuchini with spaghettini (thin spaghetti). I grate the zuchini finely and squeeze out the moisture. I cook this for about 10 minutes or so with a little olive oil, salt, pepper and some crushed garlic until it is well cooked and a little bit brown in parts. Add this to the pasta and it is very delicious, if you like zuchini. :)
Another simple and quick meal would be (ready-cooked) chicken, avocado and mozzarella on bread and grilled. Serve with a nice salad.

Hope you can find helpful hints in the comments to ease meal times for your family.

CK.

Killisilmä said...

Olen aika surkimus ruuanvalmistusasioissa, ja tunnen nyt itseni hieman tekopyhäksi, kun rupean muita neuvomaan... Mutta olen myös melkoinen herkuttelija :) Herkkujuustosarvia teen tällä ohjeella:

7,5 dl jauhoja ja 200 g pehmeää margariinia hierotaan sekaisin (esim. sähkövatkaajalla). Lämmitetään 2,5 dl maitoa ja sekoitetaan siihen 1 tl suolaa sekä 40 g hiivaa. Maitoseos yhdistetään jauhomargariiniseokseen. Muovataan taikinaksi.

Taikinaa ei nostateta, vaan sen voi leipoa heti. Ennen leipomista kannattaa kuitenkin raastaa köntti emmentalia raasteeksi. Raasteeseen lisätään reilusti paprikajauhetta niin, että se muuttuu punertavaksi.

Taikina jaetaan kahteen osaa. Kumpikin taikinaköntti kaulitaan ympyränmuotoiseksi ja leikataan veitsellä kahdeksaan osaan. Kunkin leikatun suikaleen leveään päähän asetetaan kasa juustoraastetta. Sitten pyöräytetään suikaleet rullalle, ja väännetään sarven muotoon. Voidellaan munalla ja paistetaan 225 asteessa kullanruskeiksi. Nami!

Hyvä kasviskeiton ohje löytyy blogistani, täältä:

http://killisilm.blogspot.com/2008/12/kulkue-ja-keitto.html

Melissa said...

oh, this is such a great idea! i do sympathise with you, cooking for so many people every day. myself- i do not like cooking, and avoid it whenever i can.
but i did find this link once, which has 101 meal ideas. it's supposed to be mostly 'summer food' but i think many of the ideas would work in winter too.
http://www.nytimes.com/2007/07/18/dining/18mini.html

happy, happy birthday!!

hnaa said...

minä kirjoitin blogiini tällaisen reseptin kun se oli testatusti helppoa ja hyvää. erilainen kanasoppa:

http://haanpli.blogspot.com/2009/02/blogini-ensimmainen-resepti.html

ja sitten ei tämäkään vaikeaa ollut ja aika suurta herkkua. terveellisyydestä en menisi mitenkään sanomaan, kun on tuota valkoista vehnääkin noin paljon. mutta on niitä täysjyvätortilleitakin! siispä tortillalasagne:

http://haanpli.blogspot.com/2009/02/tykkasin-sunnuntaista.html

megan said...

Oh, I turn 29 on the 18th of February - so close...

Anyway, I will give you my favourite pie recipe:

CHICKEN AND LEEK PIE (Known in my family as 'umble pie)

Butter or oil
2 small leeks (white part only, thinly sliced)
3 rashers bacon, chopped
3 chicken breast fillets, cut into thin strips
1/2 cup cream (or 1/4 cup cream 1/4 cup milk)
2 egg yolks
salt and pepper

2 sheets frozen puff pastry, thawed (or make your own)
1 egg, lightly beaten, for glazing pastry

Line flat oven tray with non stick baking paper.

1. Melt butter in frying pan and cook the leeks over medium-low heat for about 10 minutes until very soft and slightly golden, stirring occasionally. Remove to a plate/bowl and set aside.

2. Add bacon to the pan and cook until lightly browned, remove and set aside. Add the chicken to pan and cook for about 5 minutes, until lightly browned. Remove from pan and drain on paper towels.

3. Wipe out the pan with paper towels. Return the leeks, bacon and chicken to pan. Add the combined cream and yolks, stir over a low heat for 2 minutes and then season with salt and pepper to taste. Transfer to a bowl to cool.

4. Preheat oven to 210oC (190oC gas). Place sheet of pastry on the prepared tray. Spread the chicken and leek mixture onto the pastry, leaving a 2cm border all around. Top with the second sheet of pastry and crimp the edges together to seal. Decorate the pastry top as you wish - prick the pastry with a fork to allow steam to escape, and brush the pastry with beaten egg.

Bake for 30 minutes or until the top is puffed and golden brown.

Hanna said...

Tämän hetken lemppariruokani on kikherne-perunacurry - täyttävää, helppoa ja halpaa. Käytän summamutikkamittoja, joten vaikea laittaa selkeitä määriä.
Varsinkin on vaikeaa arvioida, miten paljon pöperöä uppoaa tuon kokoisen poppoon masuihin:) Tästä tulee joka tapauksessa aika reilu satsi (sinkkutytön näkökulmasta), ehkä puolentoista-kahden litran kattilallinen?

6-8 perunaa kuutioina pottujen koosta riippuen
1-3 porkkanaa kuutioina
1 tlk/pahvitetra kikherneitä (papuisempaan versioon kaksi tölkkiä ja vähemmän pottuja)
vettä niin että nämä kaikki juuri peittyy
1-1½ kasvisliemikuutiota
2-6 rkl tomaattipyrettä riippuen siitä miten tomaattista haluaa
2-4 rkl currytahnaa (Rajah Mild curry paste)
1-2 tl paprikajauhetta
loraus soijakastiketta
voita
(ruokakermaa, suolaa maun mukaan)
sipuli ja valkosipulikin voisi olla ok, jos niistä kovasti pitää

Pilkotaan kasvikset kattilaan ja lisätään pavut. Porkkanan sijaan voi käyttää esim. kukka/parsakaalia tai herneitä. Lisätään vettä ja mausteet. Keitellään niin kauan, että perunat ja porkkanat on pehmeitä, vaikka vähän ylikypsiä. Loppuvaiheessa lisätään reilu nokare voita. Ruokakermalla saa pehmeämmän version ja suolaa voi lisäillä, jos ei tunnu olevan tarpeeksi. Syödään riisin kera. Kylkeen lempisalaattia.

Anonymous said...

Täältähän saa mukavia ruokaohjeita itselleenkin, vaikka mies ne kokkailut tosin yleensä hoitaa. Mies on kovin ihastunut keittoruokiin. Kotona olevia juureksia palasiksi ja kattilaan, yrttikuution tms ja ehkä vähän ranskankermaa. Itse tykkään eniten sosekeitoista joissa on paljon perunaa.
Paula

barbro v said...

Ihan paras idea, tästä kommenttilootasta on varmasti aika moni muukin kuin minä imenyt itselleenkin vinkkejä! Kannan korteni kekoon lempikasvisruualleni, joka on maistunut myös uskollisille lihansyöjille: punajuuri-fetapasta. Se syntyy...

4 kokonaisesta punajuuresta
2-3 valkosipulinkynnestä
2 rkl öljyä
2 dl ruokakermaa
1 tl kuivattua basilikaa
2 rkl balsamiviinietikkaa
1 rkl hunajaa
1/2 tl suolaa
rouhitusta mustapippurista

..sekä
400 g tagliatellea
100 g fetajuustoa murennettuna
rucolasta

..näin:
1. Kuori ja raasta punajuuret. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet.
2. Kuumenna öljy kattilassa. Lisää punajuuriraaste ja valkosipulinkynnet ja paista välillä sekoitellen, kunnes punajuuri on kypsää. Lisää kerma ja mausteet ja hauduta miedolla lämmöllä vielä hetken aikaa.
3. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, valuta ja sekoita punajuurikastikkeen joukkoon.
4. Annostele pastaa lautaselle ja murustele päälle fetajuustoa ja tarjoa lisänä rucolaa.

pikkukirsikka said...

Täytyy myöntää että en edes jaksanu lukea kaikkia noita reseptejä, joten toivottavasti ei tule nyt toistoa. Mun laiskanpäivänruoka on linssikeitto. Helppoa, ja ihan tosi hyvää. (tän voi varmaanki sitte tehä jonain viisinkertasena kaheksalle hengelle :D)

-punaisia linssejä, ehkä kolme desiä
-muutama sipuli
-tomaattimurskaa purkki
-soijarouhetta oman maun mukaan
-ehkä jotain kermaa, meillä laitetaan usein soijakermaa
-öljyä
-mausteita

Eli ensin kuullotetaan sipulit ison kattilan pohjalla reilussa öljyssä. Sitten perään linssit ja vettä reilusti, ja antaa kiehua reilun vartin, niin että linssit menee mössöksi. Seuraavaksi vaan tomaattimurska, soijarouhe, kerma ja mausteet. Maustan yleensä kasvisliemikuutiolla, basilikalla, mustapippurilla, suolalla, paprikalla, cayennepippurilla ja valkosipulilla. Sitten voi antaa muhia jonkun aikaa, tomaatin maku paranee jos keittelee reilun puol tuntia, mut tää ei oo pakollista. Herkkua!

Tässä samalla voin sanoa että sun blogi on aivan ihana ja sun perhe on aivan ihana ja sä oot aivan ihana!

ay2 said...

Happy birthday dear Katja,
here is the recipe of the "cake d'amour"
http://www.youtube.com/watch?v=mgl9XoxJf-o&feature=related
have a beautiful day.
Audrey from Tokyo.

Sormustin said...

Onnea sankarittarelle! Ja ihanalle perheellesi, kun on nuin ihana äitee! Oot(te) ihan huippu(ja)!

Meitä on vaan kaks aikuista ja pieni tyttö, joten kokataan vielä kahdelle. Mutta saan kuulla usein, että ruokaa on (=määrät) kuin suurtalouskeittiössä tehden....

AI NIIN; suurtalouskeittiön teille antaisin jos voisin. Teille SE kuuluisi. Kaikki ne kippipadat ja semmoiset. :D

Meillä syödään linssikeittoa usein. Ohjeitahan tuossa on jo tullutkin. Lisään tomaattien maun parantamiseksi hieman sokeria valmistuksen alkuvaiheessa, se jotenkin pehmentää tomaattimurskan kirpakkuutta.

Tomaattimurskasta, sipulista (sopii mikä sipuli vain tai vaikka useampaakin -purjoa, keltasipulia, punasipulia...) ja valkosipulista tulee hyvää keittoa, musta- ja cayennepippuria ja suolaa sekä sulatejuustoa niskaan. Haudutellaan puolisen tuntia.

Myllyn paras tumman makaronin pussissa on hyvän kanamakaronilaatikon ohje. Siinä on semmoinen gratiinikastikehommeli munamaidon sijaan. Kanan sijaan vois heivata runsaasti kasviksia, itse laitan paljon kesäkurpitsaa ja paprikaa. Ja liemikuutio kasvis.

Couscousista saa hyvää lämmintä salaattia kun lisää nopeasti pannulla öljyssä paahdettuja kasviksia (kesäkurpitsa, paprika, tomaatti, sipulilohkot, herneenpalot, vihreät pavut tms) ja lisänä kermaviilikastike (suolaa, mustapippuria, jotain yrttiä). Sen kanssa voi sitten syödä tarvittaessa jotain paistettua kalaa/kanaa/lihaa.

Jälkkäriosastoa:
Perinteistä omenapaistosta voi tehdä valtaisan määrän kerralla. Omenalohkot alle ja päälle voisula-kaurahiutale-sokeri-kaneli-kardemummaseos. Jätskin tai itsetehdyn vaniljakastikkeen kanssa. (yllättävän helppoa sekin on tehdä. ja halpaa!)

Vaahtoutuvat vaniljakastikkeet sopii marjojen/hedelmien kanssa jälkkäriksi, jälkkärirahkankin teen nykyisin siitä, on kevyempää kuin kerma...

Smoothieta puurohiutaleista marjojen/hedelmien ja maidon/tuoremehun kans tehosekoittimessa.

Jäisistä marjoista+kananmunista+maidosta+sokerista teharissa sekaisin jäisenkylmä jälkkäri. Mustikoista tulee tosihyvää!

Uuh. Johan repes. Jospa näistä jotain ajatusta?

lasiina said...

Saat lapset mukisematta syömään hedelmiä näin.
Keitä appelsiinituoremehua kiisseliksi, lisää vähän sokeria. Jäähdytä. Kuori ja paloittele joukkoon hedelmiä: omenoita, banaaneja, viinirypäleitä, persikkaa, mangoa... Mitä nyt satut haluamaan, tai mitä kotoa löytyy. Joukkoon voi sekoittaa myös lasten hedelmäsosetta.
Älyttömän hyvää, ja menee kaupaksi kun hedelmiä ei tarvi kuoria itse!

Lapanen said...

Voi kun kaikenlaisia ihania ruokaohjeita! Olen itse ihan tumpelo ruoanlaittaja ja tyttöni tosi nirso, joten meillä on melko usein perinteistä makaroni-jauhelihamössöä. Vaihtelua saa onneksi erilaisilla pakastevihanneksilla, joita nykyään saa kaupasta tosi monenlaisia.

Mutta tässä tosi nopea, tumpelommaltakin onnistuva pääsiäisjälkiruoka, jos mämmistä tykkää:

mämmiä
kermavaahtoa
appelsiininpaloja

Aineet voi latoa päällekkäin jälkiruokakulhoihin. Kermavaahto pehmentää mämmin makua ja appelsiininpalat raikastavat kokonaisuuden.

Nuttu said...

Onnea synttärin johdosta!

Meidän kaksihenkisen perheen suursuosikiksi on muodostunut Rena Salamanin kirja Kreikkalainen keittiö - siinä on hyviä eväitä arkeen ja juhlaan. Yksi resepteistä on huippuhelppo ja edullinen kikhernekeitto (4 annosta):

1,5dl neitsytoliiviöljyä
1 iso sipuli silpuutuna
350g kuivattuja kikherneitä, joita on liotettu yön yli
1 rkl vehnäjauhoja
1 sitruunan mehu (itse laitan aika runsaasti)
3 rkl silputtua persiljaa
suolaa ja mustapippuria

Kuullota öljyssä sipuli, lisää huuhdellut kikherneet. Kääntele niin, että kaikki peittyy öljyyn. Lisää niin paljon kuumaa vettä, että herneet peittyvät ainakin 4 cm:n verran.

Kiehauta ja kuori pintaan kerääntyvä vaahto. Keittele hiljaa kannen alla 1-1,5h.

Sekoita jauhot ja sitruunamehu haarukalla. Kun kikherneet ovat kypsiä, lisää seos pataan. Lisää maun mukaan suolaa ja pippuria ja kypsennä vielä 5-10min.

Tässä vaiheessa voit soseuttaa osan herneistä ja laittaa sitten takas keittoon; tulee paksumpaa. Sitten persiljaa sekaan, ja valmista!

Hyvää eritoten vaalean leivän ja fetan kanssa.

JUU said...

Meillä nopea ja aina yhtä herkullinen ruoka on kasviswok nuudeleilla/riisi-ohralla/couscousilla. Porkkanaa, paprikaa, sipulia, mitäikinä suikaleiksi, pari valkosipulinkynttä murskattuna, ananasta, herkkusieniä... Kunnolla soijakastiketta ja chiliä. JOskus lisäilen katkarapuja, aivan ihania. Tokihan voi lisätä esim soijasuikaleita tai broilerinsuikaleita jne.

Vielä nopeampaa on tietenkin ostaa valmis wokvihannespussi, hyvää siitäkin tulee.

Soijarouhekoskenlaskijalasagne on herkkua: Soijarouheen turvotus kasvi-/lihaliemessä + paistellaan silputun sipulin ja murskattujen valkosipulinkynsien kanssa. Mausteet maun mukaan. Joukkoon reippaasti porkkanaraastetta ja tomaattimurskaa. Annetaan hetki muhia, ja samalla valmistetaan juustokastike. Kermaan/maitoon sulatellaan ainakin paketillinen koskenlaskijaa tm. vastaavaa juustoa. Tätä menee ainakin meillä aika paljon. Sitten lopuksi normaali lasagnenkokoaminen voideltuun uunivuokaan.

Ja tokihan voi tehdä ihan normaalista jauhelihastakin!

Johanna said...

Hei,

Iloista syntymäpäivää! Tykkään kovasti blogistasi! Tässä pari lempiruokaamme: ruokaisa pasta ja ruokaisa salaatti ja pari lisuketta esim. kalalle. (Olemme asuneet nyt vuoden Italiassa, joten pastaruokia on tullut kokeiltua…)

Suosikkipasta: Peruna-tonnikalapasta (neljälle hengelle):
Pastaa n. 500 gr, spagetti sopii hyvin
Noin 5 isoa keitettyä perunaa (ei liian kypsiä)
Pari valkosipulin kynttä
3 purkkia tonnikalaa
Oliiviöljyä
Päälle parmesan-juustoa ja rucolaa

Kuutioi perunat ja silppua sipuli. Kuuullota pannulla öljyssä. Lisää pieneksi silputtu valkosipuli, älä paahda liikaa. Sekoita joukkoon tonnikala. Ota pois liedeltä.

Keitä pasta runsaassa, suolalla maustetussa vedessä. (Älä laita keitinveteen öljyä.) Kun pasta on kypsää (al dente), kaada pasta lävikköön, siitä takaisin kattilaan, ja sekoita nopeasti oliiviöljyä pastan joukkoon. Sekoita kattilaan mukaan kasvis-tonnikalaseos.
Lisää annosten päälle parmesan-juustoraastetta ja rucolan lehtiä.

Suosikkisalaatti: Nizzansalaatti
Isoja, keitettyjä perunoita
Vihreitä papuja (höyrytän ne yleensä vesikattilan päällä lävikössä, maku ja vitamiinit säilyvät parhaiten)
Tomaatteja (pienet kirsikkatomaatit ovat ihania, mutta isotkin käyvät kuutioituina)
Keitettyjä luomumunia puolikkaiksi leikattuina
Tonnikalaa oliiviöljyssä (tai sitten pelkkää tonnikalaa, johon voi itse lisätä hyvää oliiviöljyä)

Leikkaa perunat isoiksi kuutioiksi, sekoita varovasti kaikki aineet (paitsi munat) keskenään salaatiksi. Lisää pinnalle munanpuolikkaat, joiden päälle on ripoteltu suolaa.

Suosikkilisukkket:
1) Täysjyväriisiä, johon on sekoitettu pannulla öljyssä paistettuja kesäkurpitsakuutioita ja kuullotettua sipulia

2) Pinaattiherkku (tämä vähän työläämpi kuin edellinen, mutta vaivan väärti):
Tuoreita pinaatinlehtiä n. 500 gr (ei taida saada kuin kesällä Suomesta…)
Pinjansiemeniä
Pari sipulia
1-2 valkosipulin kynttä
Oliiviöljyä

Huuhtele pinaatti hyvin lävikössä, poista kannat lehdistä. Kuullota pinaatti runsaassa oliiiviöljyssä pannulla erissä, muutaman minuutin kerrallaan, niin että pinaatti pehmenee (ja kutistuu pieneksi kasaksi). Kuullota erikseen silputtu sipuli ja valkosipuli. Paahda kuivalla pannulla (ilman öljyä) pinjansiemeniä niin että saavat väriä, heiluta välillä pannua, varo, etteivät pääse palamaan. Sekoita kaikki keskenään, tarjoa kuumana.

Buon appetito!

Meininkäinen said...

Onneksi olkoon - ja kiitos hienosta blogistasi!

Oletkin jo saanut loistovinkkejä. Meillä - niin kuin monessa muussakin perheessä näemmä - käytetään tähteet tarkoin hyväksi. Esimerkiksi muusia teen aina kerralla isomman satsin, useimmiten perunan lisäksi siihen lisätään myös porkkanaa ja lanttua, mikäli sitä sattuu olemaan. Pakastepinaatti käy myös. Seuraavan päivän jatkokäyttö riippuu tähteiden määrästä. Jos muusia on reippaanlaisesti vielä, siihen voi lisätä tonnikalaa ja juustoraastetta (mikä tahansa juusto käy) tai vaikkapa perinteisesti paistettua jauhelihaa ja sipulia. Uuniin, ja helppo ruoka on pian valmis. Seuraksi reilusti kasviksia ja vaikkapa puolukkaa. Pienemmän satsin voi heittää esim. tomaatti- tai kasvissosekeiton joukkoon suurusteeksi. Iso hitti meillä ovat myös rieskat: sekoita jämämuusiin suunnilleen saman verran jauhoja, 1-2 munaa, vähän suolaa. Taputtele rieskasiksi, pistele haarukalla, paista 250 asteessa n. 10 minuuttia. Päälle riittää pelkkä kunnon voi. Pitsapohjankin voi tehdä jotakuinkin samalla periaatteella.

Adel said...

Kuviomakaronipussien kyljissä on kivoja ohjeita. Pussin voi napata kaupassa ensimmäisenä kärryyn ja sen perusteella noukkia tarvittavat aineet kärryyn.

K-kaupan Ruokapirkka lehdestä löytyy myös toteutuskelpoisia ohjeita ja pirkka.fi -palvelusta voi hakea reseptejä kaapista löytyvien raaka-aineiden perusteella.

kramox said...

miun helpoimman ruokani ohjeen pistin juur eilissäpäivänä internettiin, tuolla sivulla http://www.oikeuttaelaimille.net/foorumi/index.php?showtopic=8088&st=75 ainakin vielä viimeisimpänä postauksena, tällä samaisella nimimerkillä. On helppo muuntaa vaikka sekasyöjänkin mieleiseksi :)
Ja paljon onnea synttärisankarille :)

Marittima said...

Ensinnäkin: Suuret synttärionnittelut! Ja blogisi on ihana, luen sitä intona!

LOHISELJANKA
(Ohje on iso kattilallinen, riittääköhän se..?)
400 g lohifilettä tai valmispaloja
1 kalaliemikuutio/fondia
1 pussi suikaloituja 'Kesäpöytä'-keittojuureksia
n.4 perunaa
500 g tai 1 purkillinen tomaattimurskaa
1-2 sipulia
valkosipulia maun mukaan
suolaa maun mukaan
1 sitruuna tai sitruunamehutiivistettä, jos tuoretta ei ole
tilliä (sitä voi pakastaa, jos tuoreena ei ole kaapissa)
1-2 suolakurkkua
tummia oliiveja (mieluiten Kalamata kivellisiä, mutta oliivit ei välttämättömiä, jos ei tykkää niistä)
mustapippureita (kokonaisia mieluiten)
vettä n. 1 1/2 litraa

Keitä ensin vähän aikaa lohta isona palana, mukana sipuli ja pippurit. Sitten ota lohi pois, nahka pois (lähtee kelposti) ja leikkaa suupaloiksi. Samalla tomaattimurska ja juurekset kiehumaan. Keitä kunnes perunat kypsiä.
Lisää sitruuna, suolakurkut pieninä suikaleina tai palasina
ja oliivit.
Sitten lohenpalaset takaisin mukaan, anna kiehahataa ja lopuksi lisää tilli.

Tämän kaikki aineet voi voi ottaa purkeista ja pakkasesta, ja ruoka valmistuu aika nopsasti.

Paahdettu ruisleipä, ruisleipä tai näkkäri sopii lisukkeeksi!


Ja totuuden nimessä meillä syödään usein myös tätä, koska tykätään chilistä ja valkosipulista:

ITALIAN PERUSPASTA
Barilla-spagetti keitetään
oliiviöljyä kuumennetaan paistinpannussa
1/2 tl kuivattua chiliä tai 1-2 purkkichiliä (esim. Royal tsatsoulis bros) lisätään öljyyn
6-10 kynttä valkosipulia pilkotaan sekaan
Ei anneta palaa, sitten kypsä valutettu pasta kaadetaan öljyn sekaan pannulle ja tarjoillaan. Päälle raastetaan mustapippuria ja parmesaania, (hienona päivänä vielä persiljaakin)

Tämä on vahvaa mutta mun mielestä hyvää!

Ja vielä yksi ohje:

LÄMMIN PERUNASALAATTI
750g perunoita keitetään kuorineen melkein kypsiksi
silläaikaa:
silppua 1/2-1 purjoa
silppua persiljanippu
silppua iso kourallinen tilliä
silppua ruohosipulia
Sekoita silput keskenään. Anna perunoiden ihan vähän jäähtyä (ei kylmiksi) ja viipaloi ne sliceiksi
Laita lämmitetyn kulhon pohjalle
Rouhi sekaan mustapippuria ja suolaa
Kastike:
n.pari rkl valkoviinietikkaa
n. 1 dl oliiviöljyä
1 tl (Dijon)sinappia
1-2 valkosipulinkynttä
mustapippuria ja suolaa maun mukaan

Sekoita, pidä lämpimässä (esim. folion alla)

Sopii lisukkeeksi tai sellaisenaan syötäväksi!

Ja oikein hyvää juhlapäivää, sehän taitaa olla tänään!
toivottaa M

Sormustin said...

Niin tämä muistui mieleen! Valio koskenlaskija viherpippuri on kyllä mainiota. Tämä kasvispiirakka on a i v a n käsittämättömän hyvää, ja kevyttäkin: http://pastanjauhantaa.blogspot.com/2006/04/huisin-hyv-kasvispiirakka.html

Tuo blogi on minun ruuanlaittoani muutenkin rikastuttanut. Kannattaa tutustua jos ei ole jo tuttu :)

Anonymous said...

I found this site using [url=http://google.com]google.com[/url] And i want to thank you for your work. You have done really very good site. Great work, great site! Thank you!

Sorry for offtopic

Anonymous said...

Who knows where to download XRumer 5.0 Palladium?
Help, please. All recommend this program to effectively advertise on the Internet, this is the best program!

Anonymous said...

I got the BlackBerry Storm few days ago and I hate it! So I want to switch to Iphone 3G or Iphone 3GS. But I have to cancel my account, and that costs about $200 at Verizion I think.. What can I do to get the Iphone 3G without having to pay $250 or any other ideas I could do to stop using BlackBerry Storm and switch to Iphone 3G/3GS?



________________
[url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

Anonymous said...

I'm already with At&t and have an Unlimited data plan, how would that effect the price of my plan? I have a friend with the old iphone and I've pretty much figured out the differences in features and all that, I've also heard about some of the problems. Just wondering if there was anything I should know before i decide to buy the iphone 3g? Thanx.
[url=http://unlockiphone22.com]unlock iphone[/url]

Anonymous said...

Khd x dvd o free porn, sex. Ikq a, vru qeiygt|vjs mklrwgx m oe ow.

Anonymous said...

http://13dfgsdfg57.com/

Anonymous said...

top [url=http://www.xgambling.org/]casino bonus[/url] brake the latest [url=http://www.casinolasvegass.com/]casino[/url] autonomous no set aside bonus at the leading [url=http://www.baywatchcasino.com/]www.baywatchcasino.com
[/url].