Tuesday, March 10, 2009

Kaksi lähikirjastoa suljetaan Turussa. Toinen niistä on lempikirjastoni. Olen kyyneliin saakka surullinen. Joku toinen oli suuttunut ärhäkämmin. Jos katsoo tarkkaan, voi ylimmässä kuvassa huomata ulkoseinässä olevan, naisen fysiikkaan liityvällä kirkkoveneornamentilla koristetun viestin : "kulttuuripääkaupunki 2011". (Tarkempikin kuva olemassa, häveliäisyyden puuska iski).

Tykkään uudesta pääkirjastostamme kovasti, mutta tämä pieni on vaan ihanin. Täältä löytyy aina nopeasti ja helposti hyvää luettavaa, jonka asiantunteva ja maailman paras henkilökunta esille asettaa.
Olemme esiintyneet täällä useasti joulun alla pienen laulukvartettimme kanssa. Olemme lasteni kanssa pitäneet pieniä "Mikaelin krijaston puolesta!"-konsertteja ja esiintyneet adressinojennustilaisuuksissa.
Perjantai 13. on viimeinen aukiolopäivä. Kuinka sopiva päivämäärä! Olemme menossa pitämään jäähyväiskonserttia molempiin suljettaviin kirjastoihin. Mikaelissa olemme klo 14.00, Martissa klo 15.00. Mikäli Liisun yöllä alkanut oksennustauti leviää meihin muihinkin, emmekä pääse esiintymään niin sitten en ala, itken ja murehdin.
Menkää paikalle jos suinkin kykenette.

The city of Turku is closing two small librarys. It has caused a lot of opposition in turkupeople. Everybody loves their librarys. We have many librays here and and really wonderful new mainlibrary too, but the small ones are dear to people. Mikael`s library is my favorite, very dear to me and i´m saddened till tears about the closing.
Someone else got angrier and wrote about his/hers feelings in the librarywall: "culture capital", decorated with an international sign of female bodyparts. You see, Turku will be the culture capital of EU in two years. (I did take a pic of that too, ofcourse, but let me be timid here. You can see a glimpse of the text in the top pic).

We will be giving a small concert with my kids and sis in law in both of the librays on the closing day, 13.3, friday. Friday 13. How matching.

17 comments:

violet said...

No justiinsa.
Mikä se syy sulkemiseen sitten?
Aina jankataan kun suomalaiset lukevat niin paljon ja käyttävät kirjastoa niin paljon.
Onko tää taas joku ëi-oo-määrärahoja" -sydeemi?

isoinpapu said...

Joo, ilmeisesti ei rahat riitä. Vähän ontuvia selityksiä olen kuullut. Uuden pääkirjaston rakentaminen vei paljon rahaa ja nyt sinne tarvitaan lisää henkilökuntaa. Eli kun ei ole varaa palkata lisää henkilökuntaa, siirretään lähikirjatson henkilökunta pääkirjastoon ja suljetaan pikkukirjastot. JOtenkin noin.

Mutta mua harmittaa ihan kamalasti. Ihan tolkuttomasti.

Tuazophia said...

Tietyllä tavalla nämä maksulliset kirjastot täällä Saksassa ovat ihan järkeviä. Maksu on tyyliin 10 euroa vuodessa eli ei ylitsepääsemätön, mutta tuo kivasti lisätuloja kirjastoille ja näkeehän maksujen määrästä myös sen, että kuinka moni on valmis tukemaan kirjastoja. Todella harmillista tuollainen! Saatteko edes kirjastoautoa teidän kulmille paikkaamaan tilannetta?

Matroskin said...

Plääh. Lapsille ja nuorille olisi tärkeää päästä juuri siihen lähikirjastoon, vaikka vaan lorvimaan ja lehtiä lukemaan. Omat lapsuuden pikkukirjastot muistan todella tarkkaan.

himalainen said...

Tämä kyllä harmittaa. Ja harmittaa muutenkin kaikki tämä meidän maamme tehokkuusajattelu, ei ymmärretä sitä mikä pienen ja lähellä olevan, oli se sitten kirjasto tai koulu, arvo on. Voidaan tietysti aina sanoa nuo säästösyyt, mutta tuntuu, että usein säästetään kyllä vääristä asioista.

fiuletti said...

Voi että! Voi itku!

Hilja said...

Joskus kun asuin keskustassa kävin noissa molemmissa kirjastoissa usein. Enää en oo käyny pitkään aikaan, mut mua harmittaa muiden puolesta tosi paljon. Iso pääkirjasto ei korvaa pieniä lähikirjastoja vaikka olis kuinka hieno.

Liivia said...

Riipaisee tämmöinen. Vääryys.
Ja rahat ajetaan tietysti jääkiekkokaukaloihin ja imagomonumentteihin ja herrojen metsästysretkiin. Ainakin täällä meidän kunnassa suunta on tuollainen.

Peanut said...

Mitä nyt sanoisin... I feel you!

Sara said...

I visited Turku some years ago, it was a conference so I hadn't much time for sightseeing however the general impression remained in me for ever.

There's also a lot of small libraries here, usually having a library card to one you can use some of them. That's comfortable, becouse somebody's favourite shelf can end in time and then one can use another. Even if all of them end;), I couldn't stand closing of any of them.

Joola said...

Voi ei! Meidän olisi täytynyt järjestää valtakunnallinen tukikamppanja! Että herää Turku, vain tampiot tekee noin! Että sulkee tärkeitä paikkoja, kuten kirjastoja! Tänä aikana, kun kaikkeen tuollaiseen pitäisi panostaa ja antaa kaiken ökyilyn ja kauppakeskusten ja autoteiden ja tosiaan herrojen huvitusten väistyä tärkeämpien hankkeiden tieltä. Tulin vihaiseksi! NIIN KIUKKUISEKSI! Lisäksi harmittaa, miksi en tehnyt mitään. Missä olin, kun Turun pikkukirjastoja lakkautettiin. Mitä ne päättäjät sielä meinaa, keitä sinne vaaleissa oikein äänestettiin. Olisivat vaikka supistaneet aukioloajoissa väliaikaisesti, ja siten säästäneet kustannuksia. Olisi säilynyt tärkeä tukikohta. Ja säilynyt toivo, että jonain päivänä paikka voi taas olla avoinna, vaikka aikaisesta aamusta öihin saakka.
Ihailtavaa, että olette konsertoineet ja taistoilleet. Pidän peukkuja, että vatsataudilta tokenette vielä tärkeisiin paikkoihin. Olisi todella ollut hienoa, jos olisin ollut Turussa ensi perjantaina. Liivian näyttely ja teidän laulua vielä...
Uusi kirjastokin on ollut vierailukohdelistallani, mutta nyt ei jotenkin tunnu oikealta mennä sinne...

Tsemppiä. Mahtaa tovin tuntua tyhjältä, kun lauantai aamu koittaa.

Anonymous said...

Voi mää en kestä tällaisia sulkemisia! Se on niin tyhmää. Pieniltä viedään.

Oma lähikirjasto on nyt homekorjausten vuoksi kiinni. Sekin jo tuntuu vaikka se on vaan kuukauden suljettuna. Itkisin jos se lakkautettaisiin.

adalex72 said...

How very sad. There have been rumours that my small local library maybe earmarked for closure. I will be devastated if that happens.

Syysleimu said...

Surkeeta. Tätä tämä on. Pala kauneinta Suomea, ja siitä on päästävä eroon, ettei vaan oltaisi huonompia kuin muut Euroopan "kehittyneet" maat. Ja pah! Pieni pala huonointa Suomea päättää meidän asioista. Se on tyhmää.

Olen vieläkin harmissani vanhan kyläkouluni puolesta. Sinne liittyy paljon lämpimiä muistoja.

Merja said...

Niinkuin Matroskin jo sanoi, lähikirjastot on paitsi kirjojen lainaukseen, myös kivoja oleskelupaikkoja lapsille ja nuorille. Minäkin muistan erityisesti retket omiin lähikirjastoihin lapsena..

Tuo mitä Tuazophia sanoi voisi olla tosiaan hyvä ratkaisu. Että perittäisiin joku pieni maksu kortinomistajilta. Mielellään sen maksaisi jotta pienet kirjastot saisi säilyä.

Anonymous said...

Kirjastot on tosi tärkeitä, niin lukemisen kuin ihan kansallisen mielenterveydenkin kannalta. Olen itse pienestä asti ollut kirjaston vakiasiakas, ja siinä ajassa on nähnyt miten monenlaista maailmaa sinne mahtuu!
Kirjastolaisten palkat on surkeita, moniko jopa maisterin tutkinnon saavuttanut suostuisi tekemään töitä noin 1650 eurolla kuussa? Kouluttamattomatkin tienaa monilla aloilla paljon paremmin. Kuulin tuttavaltani, että kirjaston budjetti lohkaisee noin 1% kaupungin budjetista, joten melko teennäiseltä kuulostaa ainakin minun korvissani se että siitä nipistämällä saa säästöjä aikaan! Mutta naisvaltainen ala, jolla ei ole sananvaltaa, niin sieltä on nipistäminen helppo aloittaa!

huisi design said...

Tämä tosiaan on nolo juttu Turulle ja käsittääkseni säästöä on tehty ihan "killinkejä"!! Käsittämätöntä!

pst. laitoin sulle meiliä...Saara ;)