Tuesday, March 24, 2009

Kylmästä säästä huolimatta virkkauskärpäset lentelevät elinvoimaisina täällä. Neiti S on selvästi saanut pureman ja virkkaa villinä. Pari viikkoa sitten hän saapui koulusta intoa täynnä, kertoi osaavansa nyt virkata, istui nojatuliin virkkaamaan ja nousi siitä vasta itsetehty pipo päässään.

Pipon lisäksi hän on virkannut useita rannekoruja, pieniä pesiä, kukkasia, ovenripalämmittimiä, nyrkkeilyhanskan, peittoja pehmoeläimille, kaulaliinoja ja tämän hienon liivin. Ihailen suuresti hänen seikkailumieltään ja pelottomuuttaan virkkauksen suhteen. Hän keksii ja kokeilee. En puutu juurikaan virkkauksiinsa. Pelkään että vain estäisin luovuuden virtaa vyörymästä luutuneilla tavoillani.
Mahtavaa että koulussa opetetaan käsityötä. Varsinkin kun me kaksi, S ja minä, olemme mahdottoman huono pari oppimaan ja opetamaan toisillemme. Virkkausopettelu oli katastrofaalista raivoa. Virkkuukoukkuja heiteltiin, muristiin, huudettiin sekä menettettiin puolin ja toisin hermoja. Kaikki tämä riemu olisi jäänyt kokematta jos virkkauskokemus olisi jäänyt siihen meidän raivomeininkiin.
Lasten luontainen luovuus, innostus ja asiaan paneutuminen ovat vertaansa vailla. En ikinä lakkaa ihailemasta.

When i tryed to teach miss S to crochet, everything went wrong. We lost our nerves, shouted, threw chrochet hooks etc. Couple of weeks ago she came from school, told me she learned there to crochet, sat down and crocheted herself a hat. Really.
I love our school system here for having crafting in the weekly study plan.
Now she has crocheted several scarves, a boxing glove, doorknob decorations, nests, flowers, covers for her softies, wristlets and that cool vest. I´m in awe in front of all this crazy, wild, fearless creativity. Children are the best. I never cease to be impressed.

21 comments:

eilen tänään huomenna said...

Virkkaaminen on niin luovaa, että on sääli että (ainakin minun kouluaikoinani) virkkaaminen "kangistettiin" käsityötunnilla ohjeen seuraamiseksi. Neiti S ei näytä kangistuneen! Mutta hyvä tavaton, istuuko hän jäällä lumenkeskellä ensinmäisessä kuvassa? Rakkoani alkaa heti kipristää!

eilen tänään huomenna said...

Ja vielä -virkattu nyrkkeilyhanska menee jo taiteen kastiin!

isoinpapu said...

Oh, kipristykset sikseen! Hän nököttää pyöreän villamaton päällä. Halusimme molemmat vain ottaa vitsikkään "lumikenttien urhea virkkaajatar"-kuvan.

eilen tänään huomenna said...

Onnistuitte!

Matroskin said...

On hienoa, että suomalaisissa kouluissa opetetaan käsitöitä – myös pojille. Monissa maissa niin ei tehdä lainkaan.

Liivia said...

Uskomaton tyttö! Ihania luomuksia!
Ihailen mykistyneenä.

violet said...

Ei tehdä niin. Siis opeteta, kuten Matroskin sanoi.
Minun ja esikoisen kohdalla menee samalla tavalla jos mun pitää hqnellä opettaa jotakin. Hermot katkeilevat ja ilma on kirosanoja sakeenaan.

hannna said...

ooh, suosikkityttöni numero 2 -- tosi hienoa, mahtavaa, inspiroivaa. (mun imrovisoitu virkkuuliivi V:lle lojuu jossain hylättynä, vaikka siinä on rubiininapitkin.)

Isa said...

Wow, I'm impressed. I can't crochet anything like this. I wish I would have grown up going to Finnish schools!!!

Solveig said...

Ei vanhempi-lapsi -opetussuhteesta tule sitten mitään. Isä yritti opettaa aikoinaan mua laulamaan. Sain raivokohtauksen. Olen yrittänyt opettaa tyttöä kutomaan, mutta ei siitä tule mitään. Minä opetan väärin, enkä jaksa keskittyä.

Onneksi on koulu ja kässätunnit. Ihana into tytölla! Ovenrivanlämmitin :)

jonna said...

Aivan upeaa, syytäkin röyhistää rintaa! Minulle tulee aina niin hyvä mieli tuollaisesta:)

Olen todella ylpeä työkavereistani, jotka lähtivät lähes nolla-taidoilla innolla kutomaan lapasia, kun heitä innostin. Olen neuvonut ja kannustanut, purkanut ja iloinnut heidän puolestaan ja kanssaan. Tekniikka on kömpelöä ja hidasta, mutta siitä viis, innostus aivan valtavaa.

Olen myös erittäin ylpeä äiti lasteni tuotoksista. Olen super-onnellinen, että olen saanut esimerkilläni käsillä tekemisen ilon siirtymään heihin. Toivottavasti se kantaa läpi elämän, niin meillä kuin teiläkin!

Sari said...

Oi, kuinka kivaa ! Ja toden totta, mahtavaa että koulussa opetetaan käsitöitä. ( Koulussahan minäkin perusjutut olen oppinut. )Ranskassa ei opeteta, ja meilläkään äiti-lapsi opetussuhde ei toimi. Täällä ei siis kukaan osaa mitään, jos ei käy jossakin - hirmukalliissa - kerhossa pienempänä, tai stylisti tai modelisti tai ompelukoulussa tms. isona. Ja niissäkin yleensä opetellaan yhtä tekemisen osa-aluetta. Niin esim. valmistuu suunnittelija, joka osaa suunnitella upeita mallistoja, mutta joka ei osaa niitä toteuttaa, ei piirtää kaavoja, eikä ommella.

heli said...

nyrkkeilyhanska? nerokasta.

heini said...

Minkä ikäisiä lapsesi ovat? Entä minkä ikäinen itse olet? On teillä varmasti tohinaa :) <3

heini said...

hieno kuva se jossa ympyräinen. siinä ylvään itsepäinen virkkaaja luomassa kuin maapallonsa päällä. tulee ihan avaruudellinen tunne kuvasta.

Kanerva said...

Uskomaton lapsi. Luen mykistyneenä!

Meillä kanssa esikoisen kanssa sukset ihan ristissä jos yritän opettaa. Onneksi tosiaan koulussa tekevät. Nyt ekalla ovat neuloneet pannulappua kässän tunnilla. Viime viikolla oli vielä 15 kerrosta jäljellä.

Maija said...

Ihanaakin ihanampi Blogi! Ekaa kertaa vierailin eilen illalla ja eilisen ja tän päivän aikana kävin läpi kaikki juttusi...en nyt ihan jokaista lukenut, mutta varmasti noin 10 tuntia vierähti aikaa blogisi parisssa. :)

Ihania käsitöitä, ihania lapsia, hupaisaa huumoria ja kerrassaan loistavia valokuvia. Etenkin jänniä ja ihania maisemia Turusta...muutamasta jäin oikein pähkäilemään, että mistä ovat.. :)

Varmasti vierailen blogissasi jatkossakin!

-Maija-

Melissa said...

what a wonderful post - that's a clever girl you have. i have tried so many times to learn crochet, and never suceed. maybe i need to go to finnish school?
i love her vest!

anki said...

Siis itse omasta päästään suunnittelematta virkkasi liivin? Wau! Minä olen viimeisen vuoden aikana neulonut ensimmäiset villasukkani ja lapaseni. Koulussa olin puukäsitöissä, ja vasta nyt 22-vuotiaana pyysin äitiä opettamaan. Nykyään kaikki tylsät luennot meneekin neulekuvioita suunnitellessa. Oijoi, inspiraatio taisi taas iskeä!

Parolan asema said...

En olekaan ennen kommentoinut, mutta nyt oli korkea aikakin. Mielenkiintoinen blogisi on niin eloa täynnä. Kiitokset.

Virkkaus on mainiota, sinulla on hurjan luova tyttö kun osaa loihtia noin vain omasta päästä ajatuksia langasta ja vielä noin nuorena. Itsellä meinasi pienenä virkkausopetus tyssätä kokonaan kun opettaja ei hoksannut minun olevan vasenkätinen. Itkin kun en osannut, tulin kotiin ja sisko-kulta sanoi, että höh, sähän olet vain sama kuin minä, erikätinen, ja opetti. Minä virkkasin onnellisena koko illan koko lankarullan oikeita silmukoita ja onnellisena näytin opelle seuraavana päivänä. Onneksi oli sisko joka toimi samoin päin.

Anonymous said...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,a片,AV女優,聊天室,情色