Wednesday, October 06, 2010

hyvä / a good one

Tämän päivän hyvä on ehdottomasti kikhernemuhennos, josta perheen pieninkin tykkää. Kai tämä on ihan perusohje, mutta kirjoitan sen kuitenkin. Inspiraatioksi. Oli vaan niin hyvää.

sipuli
2 valkosipulinkynttä
2-3 porkkanaa
Nämä pilkotaan ihan pieniksi. Pieni tujaus öljyä pannulle ja nämä siihen kellimään joksikin hetkeksi, jotta sipuli muuttuu pehmoisemmaksi ja kiiltäväksi, porkkanakin.

Tehdään pannulle tilaa keskelle. Nyt siihen mausteita: inkivääriä (1/2tl), korianteria (1 tl), chiliä (extra hot 1/4 tl), kurkumaa (1 tl), kardemummaa (1tl) tai kanelia. Suolaa. Annetaan mausteiden muhia öljytilkassa joitain minuutteja, niin että ihana tuoksu alkaa levitä.

Sitten pari ruokalusikallista tomaattipyrettä, sekoitetaan koko homma keskenään iloisesti, lisätään vettä n 2.5 dl. Antaa kiehahtaa viitisen minuuttia tai pitempäänkin, että mahdollisesti kovistelevat porkkanatkin heltyvät. Jos tykkää, niin nyt voi  laittaa vähän garam masalaa.

Lisätään purkillinen huuhdeltuja kikherneitä. Annetaan muhia muutama minuutti. Muussataan niitä kikherneitä muussinuijalla tahnamaisemmaksi, jättäen sattumia joukkoon.

Joskus laitan vähän sitruunamehua joukkoon. Joku ruohosipuli tai persilja voisi olla hyvä kanssa. Toisinaan jätän porkkanat pois.Tämä on mieto versio, jotta Liisukin voi syödä.

Syödään riisin (ohran?) ja maustamattoman jugurtin kanssa. Jugurttiin laitan jotain mausteita vähän. Mustapippuria tai jotain.Chickpeas. Thank you for existing. We all love you. 
I make this very basic chickpea stew, somewhat indian inspired, quite often, and we all seem to like it. I´m sorry, i can´t properly translate the recipe for you, but there is plenty similar ones in the net. You will find a good one, i´m sure.
Chickpeas, onion, garlic, chili, carrot, ginger, coriander, cardamon or cinnamon. Salt. Tomato pure. Chickpeas. Maybe some garam masala. Served with rice and yoghurt.

11 comments:

Solveig said...

Tuli nälkä.

Liivia said...

Haluan tuota heti! Kiitos ohjeesta. Minä teen vähän toisin, joten tämä oli uutta, varsinkin maustesaralla.
Rakastan kikherneitä, ja juuri tänään ostin pari törtsää.

Ehdottomasti oli inspiroivaa, enpä ole tullut näin hyvälle tuulelle ennen ruokaohjetta lukiessani.

piparminttu said...

Hyvältä vaikuttaa ohje! En ole koskaan tehnyt mitään kikherneistä, mutta ehkä nyt on aika. Erityisen iloinen olen tarkoista maustemääristä, koska se on minulle olevinaan niin vaikeaa.

Heli said...

namnam!

muussinuija. mä alan käyttää sitä haukkumanimenä. toivottavasti tulee pian joku törppö vastaan.

Tytti said...

Kiitos inspiraatiosta :)
Meillä tuskaillaan ruokien kanssa, kun yritetään keksiä koko perheelle sopivia, terveellisiä ja maistuvia ruokia. Tämmöisiä ohjeita ei ole koskaan liikaa!

Rosmariini said...

kulostaa hyvältä. Minäkin testaan. Ja edelliseen postaukseen pakko kommentoida, että ihana mekko ja villatakki. Ja että heti meinasin vääntää sun numeron, että saisit kuulla totoroa. Onneksi luin kuitenkin kommentit loppuun ja huomasin, että totoro siirtyikin miehellesi.

b. viuluntarkastaja said...

Ikinä ei tulisi arkailla reseptien jakamisen kanssa! Hedelmällisintä on juuri tällaisten arkiruokien reseptit, niitä on liian vähän, siksi kai että arkaillaan, siksi että ne on arkiruokia.

Tein tätä jo, totesin että porkkanoiden on oltava todella pienenä ja kikherneet on syytä muussata paremmin. Mausteita ensi kerralla rohkeammin. "Hippiruokaa", sanoin miehelle. Ei kai kukaan sellaisesta pahoita mieltään, meillä se ei tarkoita ainakaan mitään pahaa. Mies sanoi, että "tällaista lisää".

Vilppumaan Erika said...

Nam. Hyvä ohje on monesti yksinkertainen! Kiitos, menee viikonlopun ruokalistaan :)

isoinpapu said...

Solveig: Siis syömään!

Liivia: Joo, mulle tulee suorastaan kikhernehimo välillä. Nam.

piparminttu: Nuo maustemäärät on sitten aika levolliseen ja lauhaan ruokaan. Mä kyllä tykkään miedostakin.

Heli: Varokoot nyt törpöt! Siis muussinuijat.

TYtti: Toivottavsti maistuu. Ihan yllätyin kun tästä tulikin meillä suosikkiruoka. Tein ensialkuun ihan itselleni vain, mutta muut söivätkin annokseni!

Rosmariini: Joo, olen niin hidas teksnisten laitteiden kanssa, että
ehti hermo mennä. Katsotaan nyt josko palajan tuon totoron pariin vähän ajan kuluttua. Ärsyttävä uusi teknologia.

b.viuluntarkastaja: Oh! Mulle tulee selainen "suuri vaikuttaja" olo kun tajusin, että hyvänen aika, te olette nyt siellä syöneet meidän ruokaa :)
Hippiruokaa. Ehdottomasti. Olen otettu.
Ja tosiaan, porkkanat pieniksi.

Vilppumaan Erika: Hauskaa! Joo, muista pilkkoa porkkanat ihan pieniksi tai muhita pitempään. Ettei narsku hampaissa.

Merja said...

Mää teen monesti sellaista marokkolaista muhennosta kikherneistä, sekin tosi hyvää. Siinä tosin olennainen juttu on tuorekorianteri, joka on talvella joskus Suomessa kinkkinen löytää..

Matroskin said...

Heh, alatko pitää ruokablogia? Silloin on kyllä maailmankirjat sekaisin. Kikherne on suomeksi kahviherne, olen aina ihmetellyt miksi.