Saturday, September 17, 2011

t-paidan muodonmuutos / transformation of a t-shirt


Näin teen vanhasta t-paidasta lapsen alushousut: Otetaan mallia jostain hyviksi havaituista housuista. Jos ne ovat liian pienet, liian kulahtaneet tms, voi suorastaan leikata sivusaumat auki, näin, ja tehdä uuden kaavan (isomman, leveämmän, kapeamman, korkeampivyötäröisen, kuten tarvis).

 
Kaavan voi tehdä myös kahtena kappaleena, jolloin vain täytyy osata kohdistaa haarasauma nokkelasti. Ergonomisesti. (Katso mallia vanhoista pöksyistä).
Kaavan etuosa on luonnollisesti kapoisempi kuin takaosa. Meillä tykätään tällaisesta leveästä, shortsimaisesta mallista.


Asetetaan kaava epäsopivan t-paidan päälle, kohdistetaan mahdollinen kuvio kivasti, jos sellainen paidassa on. Nuppineulat auttavat. Leikataan jättäen pienehkö saumanvara.
Semmoinen plyyshimäinen joustava frotee (velour?) on myös ihanaa. Joustosamettiset collegepaidat olivat joskus muotia. Löytyy kirppiksiltä.


  Saman paidan takakappaleesta saa leikattua suikaleita resoriksi. Kun tekee useamman parin kerralla, useammasta paidasta, voi värejä sekoitella mielensä mukaan.


Resoripalat lahkeensuuhun kannattaa jättää aika löysiksi. (Yök, liian kireä lahkeensuu!)  Pidempi resori vyötärölle vähän napakammaksi. Leikkaan siis hiukan lahkeensuuta/vyötäröä lyhyemmän suikaleen, jonka sitten ompelen lenkiksi, venyttelen ommellessa jotta sopii lahkeensuuhun/vyötärölle.
Kokeile myös mitenpäin paita venyy, jotta resori on tarpeeksi elastinen. Ei haittaa vaikka joutuu ompelemaan vyötärökaitaleen resorin kahdesta palasta. Kyllä se joustaa.


Resoria ommellessa kannattaa olla tarkkana, että sauma tulee nurjalle puolelle. Tähän ei minulla ole mitään kikkaa. Nytkin onnistuin ankarasta pohdinnasta huolimatta ompelemaan sauman kaksi kertaa ensin väärälle puolelle. Jos niin käy, niin leikkaan vaan nurinkurisen resorin pois ja tarvittaessa leikkaan vähän siitä toisestakin lahkeesta, jos alkaa näyttää ihan epäsymmetriseltä.
 Ei tuommoinen venyvä kangas kyllä vähästä hätkähdä.


Ja oh, lapsoselle uusi vaate! Jämäpaloista voi tehdä nukenvaatteita. Tai pipon, jos on pieni pää tai iso paita.

Käytin ompelukoneeni jousto-ommelta. Saumuri olisi varmaan kätevä, vaan toimii ihan kolmiaskelsiksak myös.

Tämä minun piti opettaa muutaman muun jutun lisäksi tässä jonkun aikaa sitten kivoille ihmisille, mutta olin muistanut ja merkinnyt päivämäärän väärin, enkä päässytkään puhtipajailemaan. Joskus toiste sitten. Harmittavaista silti.
Olkoon tämä nyt jonkinlainen lohdutuspalkinto.


No english today, i´m sorry. Pictures tell. One way to sew underwear from an old t-shirt.

8 comments:

Merruli said...

Voi kiitos, tästä sai uutta tuulta pikkariompeluun, joka on odotellut listalla ties kuinka kauan. Heh, pikkukakkonen pikkareissa ei aina herätä yhtä positiivista mielikuvaa, kuin tuo samainen printti ;o)

rva Reipas said...

Hienot tuli, tuollaisia ei joka muksulla olekaan.

kerttu said...

kiitos tästä. Kauhulla katselin,kun lähi sokoksessa ei ollut yksiäkään Luomu,ökötex tai mitään sinnepäinkään pikkareita lasten osastolla. Jätin kyllä palautetta:-) Mutta nyt koitan kaivaa ompelukoneen esiin jostain..

Kodinhenki said...

Voi että tuli söpöset alkkkarit! :)

ommu said...

Kiitos! Odotimme kyllä Sinua kovasti, mutta ehkä joku kerta vielä!

Miina. said...

Ihanat! Täytyy kyllä testata! :D

jeje said...

jinyi825

En développant new balance femme noir argent une équipe virtuelle, Nike cherche à exploiter la force de différentes adidas zx flux femme rose et noir pas cher nationalités non limitées par la localisation géographique. C'est vraiment ce air jordan 5 foot locker petit ajustement qui a contribué à le air jordan 2015 swag homme propulser à de grandes hauteurs. Les bottes Adidas Zx Flux Soldes Rouge à embout métallique sont généralement les bottes les plus souvent nike air max thea w chaussures noir utilisées et aident à protéger les orteils vulnérables contre air nike jordan mid l'écrasement.

jeje said...

adidas outlet
coach factory outlet
ugg boots clearance
true religion
jordan uk
moncler outlet
asics shoes
hugo boss
adidas clothing
true religion jeans