Tuesday, October 30, 2012

oikea, vasen / right, left
En erota oikeaa ja vasenta. Se on itsellenikin käsittämätöntä, mutta vääjäämättömästi totta. Mitkään ihan nokkelatkaan muistisäännöt eivät auta. Ei sormus, ei piirros kämmenselässä, ei mikään. Oikea ja vasen eivät ole minulle olemassa. Saatan miettiä pitkään oikeaani ja silti sanoa väärän.
Myös, jos minulta kysytään missä jokin tavara sijaitsee, mielummin kävelen sen esineen luokse kuin yritän pinnistää suustani selkeät ohjeet sen etsityn luokse. Tai elehdin suuntia ja kääntymisiä.

Kyllä näinkin pärjää. Keho muistaa pakolliset. Joogaan palmikoin tällaisen pienen ohjenuoran. Vähän jotain sekoilin siellä väärine oikeineni.
Onnistuin tärväämään tämän pienen nilkkakorun tekemiseen ihan tuhottomasti aikaa, joten nyt toivon että se on käytännössä toimiva ja auttaa muistamaan kumpi nilkka kumman päälle.


I can´t separate right and left. It sounds silly, even to myself, but so it is. There are no right and left in my universe.

I can live without them, but now i need a reminder, since even my body remembers nicely things and sides in yoga, i still managed to cross my ankles the "wrong" way in one of my favorite asanas (bhujapidasana). And i had probabaly been doing it some while already since "the right" way felt so strange. ( Ashtanga is a yoga of tradition, rights and lefts are important.)

I thought i just fast make a little anklet, but oh dear, it was difficult! Not my piece of cake. Now i hope it turns out to be  practical and useful.

16 comments:

Olina said...

Tuttua, voi niin tuttua!

Pahinta on, jos joku, joka ei oikeasti käsitä oikean ja vasemman olemassaolemuutta yrittää antaa ajo-ohjeita. "Tuolta seuraavasta oikealle" ... ööö, siis minne?! Minä kiljun aina, että näytä nyt hyvä ihminen käsillä, että tuolta seuraavasta tuonne päin.

Oikeasti oikea ja vasen on ihan yliarvostettuja. Ilmankin pärjää aika hyvin. Tosin joogassa ymmärrän, että on symmetrian takia hyvä tehdä samoin päin kuin muut.

maijja said...

Sama vika rahikaisella! Osaan kyllä "eteen", "taakse", "sinne", "tänne" ja "tuonne". Kaikki myös ei-alkuisina muunnoksinaan, kuten "ei sinne, vaan tuonne!"

Jonna said...

Volvo. Mun muistisääntö. V on vasemmalla, vika o oikealla. Mutta vaikeaa on, tiedän tunteen.

Anonymous said...

MInun on hiukan vaikea ymmärtää miltÄ tuo mahtaisi tuntua. Mun miehellä on semmoinen "vaiva" että hän ei "näe" viisarikellosta paljonko se on. Tai joo, mutta sen katsominen kestää tosi kauan.
Eikä se johdu että kellotaulu olisi liian pieni tms.
Hän ei vaan jotenkin hahmota sitä aikaa. Digitaalisesti helpompaa. 17:46 vaikka kuten mulla nyt!

ailuutt said...

Olen kuulemani mukaan oppinut oikean ja vasemman kolmivuotiaana eikä ne ole sen jälkeen mieleni jähmeistä koloista kaikonneet. Mutta ov-vammaisille haluaisin kertoa, että maailmassa on itse asiassa lukuisia kieliä, joissa oikeaa ja vasenta ei ole olemassa. Meidän tapa hahmottaa maailma on ns. persoonalähtöinen (tälle on joku hienompikin sana), kun taas monissa kielissä tila hahmotetaan absoluuttisesti (se on oikeasti tässä käytetty sana). Se tarkoittaa suunnilleen samanlaista järjestelmää kuin meidän ilmansuunnat, paitsi että yleensä määreet ovat kielenpuhujien elinympäristöstä, esim. vuoren suunta ja meren suunta. Näissä kielissä siis ei koskaan sanota "vesikannu on leivän oikealla puolella" vaan aina suhteessa vuoreen ja mereen, esim. "vesikannu on leivän meren puolella". Joskus mietin, onko oikeata ja väärää erottamattomilla ihmisillä jostain syystä tällaisten kielten puhujien mieli.

sylvï said...

mullakin on usein samaa, paitsi että oikea ja vasen ovat kyllä vahvasti olemassa, mutta usein vaihtavat paikkaa. varsinkin vasemmasta kädestä olen usein aivan varma sen olevankin oikea, vaikka enimmäkseen oikeakätinen olenkin. autoillessa olen myös monesti antanut vääriä kääntymisohjeita. asiaa ei hirveästi helpottanut lyhyt irlannissa asustaminen 'vääränpuoleisine' liikenteineen. myös koneella kirjoittaminen on välillä aika takkua, kun aivot pistävät kädet sekaisin. vasemmassa ranteessa on tatuointi, mutta ei sitäkään aina ehdi tarkistaa, tai muista, kummassa olikaan...

Martta from the treehouse said...

Taidan kuulua Sylvïn kanssa samaan kastiin: oikea ja vasen ovat kyllä olemassa, mutten aina tiedä kumpi on kumpi, ja ne vaihtelevat paikkaa mielivaltaisesti. Vasemmanpuoleisessa liikeenteessä asuminen sekoitti täälläkin lisää, risteyksistä on tullut mystisyyden tyyssija ja en aina muista kummalla puolella autossa on esimerkiksi ratti..

Aikamoinen lempiasana, vau! Koetko muuten, että tanssitausta (muistan lukeneeni että tanssit balettia) avittaa joogatessa? Olen nimittäin huomannut, että moni tanssija kulkeutuu joogaan ja löytää siitä uudenlaisen tavan liikkua, vaikka liikeradat olisivat tuttuja. Silti tunnistan usein tunneilta toiset tanssijat, vaikkapa tavasta taivuttaa eteen tai käsien asennosta. Se on aika hassua :-)

Heli said...

ailuutt, kiitos! siitä se siis ehkä johtuu, persoonalähtöisen ja absoluuttisen tilanhahmotuksen ristiriidasta.

vilppumaan erika said...

"Vesikannu on leivän meren puolella", voi miten hienolta tuo kuulostaa!

Musta tuntuu, että vaikka yleensä erotan oikean ja vasemman, tuollainen muistinauha nilkassa olisi silti ihana olla!

isoinpapu said...

Kiitos kommenteista, nyt kiireessä en ehdi vastata kaikille.

Ailuut: Kumarran ja kiitän. TYkkään ajatuksesta. TYkkään.

Joksu said...

Mä otan kuvitteellisen kynän käteen kun pitäis tietää kumpi käsistä on oikee. Joogassa mun meni suunnat tyystin sekasin kun kumartu pää alaspäin, sillon hukku ylös ja alaskin.

Kuulostaa ihanalta toi esineen paikan määrittely vuoren ja meren suhteen. Saamenkielessä ymmärtääkseni ei ole sanaa 'pohjoinen' (ilmansuunta) vaan 'lyhin tie merelle' (davvin).

Anonymous said...

Oikean ja vasemman puolen hahmottamisen vaikeuteen voi liittyä ns. hyvälaatuinen asentohuimaus. Korva- nenä ja kurkkutautien el Tapani Rahkon jumppaohjeista vois olla apua.

Saima said...

Minäkään en erota.

Anonymous said...

excellent journal pattern
http://dolphin.kreactionweb.com/blogs/entry/Crucial-Standards-Around-mutuelle-sant
http://mynumberoneclub.org/node/399733/
http://www.mykpopstory.com/groups/information-in-real-world-complementaire-sante-techniques/

Anonymous said...

incredible forums The year 2011
http://extravaganta-atelier.ro/node/100927
http://meridian.hostsofamerica.com/node/69695
http://www.bffe.com.au/index.php?do=/blog/70831/deciding-upon-trouble-free-solutions-in-complementaire-sante/

Anonymous said...

every item and fixture good-looking blogs
http://www.shanisemall.com/groups/no-fuss-referencement-naturel-training-programs-data/
http://www.goldcoastproduction.com/kgmp/groups-2/picking-up-essential-insurance-policies-suitable-for-referencement-naturel/
http://erlangerpolice.lunarpages.net/mediawiki-1.15.1/index.php?title=User:GidgetFlo
http://qrchains.com/profiles/link/27963
http://www.bitchingbullshitclub.com/profiles/115737/